TINERII ÎNGROAȘĂ RÂNDURILE ȘOMERILOR

0
386

Criza sanitară declanșată de pandemie produce in continuare  efecte adverse pe piața muncii. Iar tinerii sunt cei mai afectați. Datele oficiale arata ca unul din cinci  tineri nu găsește de lucru. Faptul ca aceasta categorie nu are nici experienta ceruta de manageri,  îngroașă si mai mult randurile somerilor, ajutorul de la stat fiind singura solutie. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată ca rata șomajului a urcat la 6,1% în primele trei luni ale anului, față de 4,3%, cât a fost în perioada similară din 2020. Cea mai mare creștere a fost în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă în 15 și 24 de ani, de la 17,6%, la 21,5%.

Șomajul a crescut în rândul tinerilor și pentru că multe locuri de muncă au dispărut în sectoare care recrutau studenți, cum ar fi  domeniul HORECA. De altfel,  angajări au fost mai puține, în toate domeniile. Peste 26.000 de tineri cu vârstă cuprinsă între 16 și 25 de ani s-au înregistrat în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt în căutarea unui serviciu, arată datele recente  ale instituției. Mulți dintre ei trăiesc acum din ajutorul de șomaj.

Tinerii cu vârste până la 24 de ani sunt acum în topul candidaților care depun CV-uri pe site-urile de recrutare. Cei mai mulți caută un loc de muncă în vânzări, în IT și în call-center-uri. Lipsa de experiență rămâne principalul obstacol la angajare. Specialiștii în recrutare le recomandă tinerilor care vor un loc de muncă să aibă așteptări realiste. Firmele care recrutează elevi și studenți pe durata vacanței pot primi o subvenție de 250 de lei, timp de două luni, pentru fiecare angajare.

În cazul absolvenților angajați pe perioadă nedeterminată, prima lunară este de 2.250 de lei, timp de un an, pentru fiecare absolvent angajat. Șomajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului scazut si mediu, pentru care rata somajului este de 8,1%, respectiv 5,1%. In cazul persoanelor cu studii superioare rata somajului este mai mica,  de doar 2,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + = 16