PROTEJAȚI-VĂ DE CANICULĂ!

0
320

Astăzi și mâine, un val de caniculă pune stăpânire pe România, iar judetele din vestul tarii sunt sub cod rosu de canicula. Temperaturile extreme, de pana la 41 de grade, la umbra, vor fi greu de suportat, in conditiile in care  si indicele temperatura umezeala va depasi 80 de unitati.  Pentru a depasi cu bine aceasta perioada caniculara, este bine sa respectam cateva reguli de protectie.  Una din regulile importante este să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare  si deplasările, între orele 11 – 18. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide. Important este să nu aşteptaţi să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă, la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, sunt de evitat băuturile cu conţinut ridicat de cofeină  sau de zahăr  deoarece acestea sunt diuretice şi produc deshidratare. Consumaţi fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă şi contribuie la hidratarea organismului.

Trebuie să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele sau draperiile. Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. O atentie sporita trebuie sa acordam copiilor, pe care trebuie sa ii ferim de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer. Dati-le sa bea apa, chiar daca acestia nu o solicita.

Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, şi nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu capul acoperit.
Si persoanele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni cronice trebuie să fie mai vigilente în această perioadă şi să evite deplasările. Dacă este absolut necesară o anume deplasare, trebuie să se opteze pentru îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua obligatoriu tratamentul conform indicaţiilor medicului. Folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 72