IMUNITATEA DE MASĂ, GREU DE ATINS

0
342

Imunitatea de masă, împotriva covid 19, de 70% din populație, pare din ce în ce mai greu de atins. O recunoaște chiar și Valeriu Gheorghiță,  președintele CNCAV, care spune că în condițiile în care puțină lume se vaccinează, iar numărul infectărilor este mic, imunitatea de masă nu mai crește. El este de parere că in Romania s-a atins o rata de imunizare undeva la 40-50 la suta, si ca aceasta difera de la o regiune la alta si de la un judet la altul.

România detine in prezent stocuri importate de vaccin impotriva coronavirusului, asta si pentru ca  ritmul de imunizare a scazut semnificativ in ultimele saptamani. In centrele de depozitare erau zilele trecute aproape  6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră. Dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat  că aceste doze trebuie să fie redistribuite, fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație. In caz contrar, dozele de vaccin de la Astrazeneca, al caror termen expira saptamana viitoare, vor fi distruse. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin. România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin și a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea.

Ieri, putin peste 20 de mii de persoane s-au vaccinat impotriva coronavirusului, dintre care numai 6800 au facut prima doza, restul fiind dintre cei care au primit rapelul. Cei mai multi, peste 16 mii au primit vaccinul Pfizer, 2300 – pe cel de la Johnson& Johnson, 662 Moderna si 763 de la AstraZeneca. În prezent , in Romania, 4,37 milioane de persoane au schema completa de imunizare impotriva covid 19.

Autoritatile sanitare de la noi, dar si cele internationale atrag atentia ca, cel mai probabil tulpina indiana Delta, va deveni dominanta in randul infectarilor cu SARS COV 2, aceasta fiind si cea mai virulenta de pana acum. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mutația va ”ataca” persoanele cele mai vulnerabile, mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare. Identificată prima oară în India, varianta Delta are potenţialul să fie mai letală,  deoarece se transmite mai rapid între persoane şi, în cele din urmă, îi afectează pe acei indivizi vulnerabili care se vor îmbolnăvi grav si  vor avea nevoie de spitalizare. Potrivit Organizației, Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial, înlocuind treptat Alfa, ea fiind răspândită, pana la acest moment, în peste 90 de ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 47 = 54