CERTIFICATELE VERZI DIGITALE, ÎNCĂ ÎN AȘTEPTARE

0
335
Sursa foto:s.iw.ro

Parlamentul European a publicat ieri regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice.

Până în prezent 12 țări din Uniune, cum ar fi Bulgaria, Grecia și Spania, au implementat  acest certificat. Documentul  atestă schema completă de vaccinare, trecerea prin boală în ultimele șase luni, ori existența unui test negative si care le permite cetățenilor să circule pe teritoriul Uniunii Europene, fără să mai stea în carantină.

Urmează  ca și România sa implementeze, de la 1 iulie, sistemul de eliberarea a certificatului digital european,  dacă și Parlamentul își va da acordul. În România, lucrează la proiect angajați de la Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, INSP și STS, iar prima fază de testare s-a încheiat cu succes. Pentru că vorbim însă de milioane de oameni care vor putea să își descarce documentul, este nevoie de mai multe verificări.

Autoritățile de la noi mai au la dispoziție două săptămâni pentru a pune lucrurile la punct, însă, pentru ca România să poată elibera certificate verzi, directiva europeană trebuie să fie aprobată de Parlamentul de la noi. De mai bine de o lună situația este blocată chiar în prima cameră decizională, adică la Senat. Dacă senatorii își vor da în cele din urmă acordul, urmează aprobarea de la colegii lor din Camera Deputaților.

Între timp, românii care călătoresc în străinătate folosesc adeverință care atestă că s-au vaccinat anti-Covid. Până acum, aproape un milion de români au descărcat din Registrul Electronic National de Vaccinare această adeverință. Din păcate, numărul vaccinărilor a scăzut, astfel încât România a renuntat, momentan, la o parte din vaccinurile anticovid comandate de Uniunea Europeană. Unele centre de vaccinare se închid sau își reduc programul pentru că nu mai au pe cine imuniza. Autorităţile vor începe o nouă campanie de vaccinare in mediul rural. Specialiştii şi autorităţile avertizează că nu am scăpat de pandemie, iar situaţia se poate agrava din nou, în toamnă, când un nou val de îmbolnăviri pare iminent. Va fi provocat de mutația indiană, Delta, care face deja mari probleme în Marea Britanite. Răspândirea variantei Delta poate fi ținută în frâu de vaccinurile actuale dacă facem ambele doze din schema de imunizare. În topul ratei de vaccinare se află București și Cluj, care se apropie de 50 la sută, iar la polul opus se află Suceava, cu doar 15 la sută din populația de peste 12 ani, imunizată împotriva coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =