CUM PREGĂTIM COPIII PENTRU EXAMENELE NAȚIONALE

0
344

Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt primele mari examene din viață unui om și sunt și cele cu cea mai mare miza pentru un elev. De aceea, de multe ori apropierea lor poate determina creșterea gradului de anxietate, uneori chiar afectând procesul de învățare.

  1. Evaluarea corectă

Primul pas este acela că înainte de a începe o sarcină este important să ne autoevaluăm corect. Cunoscând foarte bine resursele pe care le avem și ceea ce avem nevoie ne putem face un plan de lucru corect și eficient. Înainte să începem recapitularea finală trebuie să ne asigurăm că am parcurs și am înțeles deja toată materia. Evaluarea inițială este esențială realizării unui plan de lucru corect.

  1. Stabilirea unui obiectiv

Fiecare elev are un obiectiv personal. Elevii de gimnaziu doresc să ajungă la un anumit liceu, elevii de liceu doresc să aibă acces la anumite facultăți, cursuri sau locuri de muncă. În funcție de aceste obiective, fiecare elev dorește să ia o anume notă.Stabilirea unui obiectiv este foarte importantă deoarece acesta ne va ajută să ne dozam corect efortul.

  1. Planul de lucru

În funcție de evaluarea inițială și obiectivul final putem realiza un plan de lucru. O variantă prin care putem face acest lucru este să notăm toată materia pe care o avem de parcurs într-un tabel și să acordăm fiecărui capitol un anumit interval de timp. Este important să utilizăm un calendar pentru a ne asigura că vom parcurge toată materia până la dată examenului.

  1. Programul zilnic

În perioada dinaintea unui examen programul zilnic suferă modificări. Timpul alocat studiului se mărește treptat iar cel pentru relaxare și activități extrașcolare se diminuează. Creșterea timpului dedicat învățării nu implică neglijarea odihnei și a alimentației. Aceste aspecte sunt deosebit de importante. Timpul mediu recomandat somnului zilnic este de 8 ore. Acestuia i se adaugă și momentele de relaxare din timpul zilei.

  1. Gestionarea emoțiilor

În ceea ce privește emoțiile este posibil ca presiunea examenelor să fie dificil de gestionat pentru unii elevi, ei blocându-se în situații de examen sau chiar în faza de învățare. În acest caz este important că elevii să discute cu părinții sau prietenii pentru a găși diferite modalități de abordare a stresului. Primii care vor intra în febra examenelor sunt elevii care  termină clasa a VIII-a și care vor susține Evaluarea Natională în 22 si 24 iunie. Următorii vor fi absolvenții de liceu care vor da Bacalaureatul,  între 28 iunie și 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 6 =