COMISIA EUROPEANĂ, NEMULȚUMITĂ DE PNRR-UL DEPUS DE ROMÂNIA

0
469

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis de România zilele trecute la Bruxelles a fost trimis înapoi. Comisia Europeană a transmis o serie de observații, la mai multe capitole, de la infrastructură, sănătate si până la educație. România este criticată, de exemplu, că a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Trapie Intensivă pentru nou-născuţi. Un alt reproş adus planului depus de România este că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Dacă în documentul Word apare solicitarea a 80 de milioane de euro,  în documentul Excel anexat aceluiaşi proiect, suma finală este de 71 de milioane de euro. De asemenea, s-a depus cerere pentru finanţarea unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Într-unul sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul 517 milioane de euro.

La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu este oferită de fiecare dată sursa informațiilor. La alte capitole, precum Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La  capitolul Şcolile Verzi au fost date costuri estimative din piaţă, insa,  ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state care au aplicat, costuri standard naţionale. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România ar urma să atragă de la Uniunea Europeană aproape 30 de miliarde de euro. Premierul Florin Cîțu a declarat că din banii alocaţi urmează să fie finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Cele mai importante obiective, cu finalizarea în anul 2026 sunt peste 600 de km noi de retele de apa si 2400 retele noi de canalizare, 434 de km noi la autostrazile A7 si A8, modernizarea a peste 300 de km de cale ferata, 50 de scoli noi  si 75 de mii de sali de clasa renovate, dar si renovarea si dotarea a 3000 de cabinete de asistență medicală primară. Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale finanţate de către Uniunea Europeană împotriva consecinţelor economice ale pandemiei COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

88 + = 95