CRIZĂ DE ZILIERI PENTRU MUNCILE AGRICOLE

0
431

Criza forței de muncă în agricultură îi determină pe fermieri să ia măsuri radicale. Un producător de zmeură din Poșta Câlnău a început să înlocuiască vechile plantații cu soiuri care-i vor salva afacerea. Fructele se coc mai lent iar recoltarea poate fi făcută cu mai puțini oameni. Primul cules începe peste o săptămână iar fermierul caută deja zilieri.

Primele fructe de pădure produse la Poșta Câlnău vor ajunge în piețe și centrele comerciale din țară cu o întârziere de aproape o lună, provocată de ploi. Nu doar vremea ploioasă este motiv de îngrijorare pentru Dănuț Panait, proprietarul plantației de zmeură, ci și perspectiva culesului, care trebuie făcut repede, cu mulți zilieri.

De peste 10 ani, Dănuț Panait și familia sa trăiesc de pe urma butașilor de fructe de pădure plantaţi pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi. Criza de zilieri l-a împins anul trecut să înlocuiască porțiuni din vechea plantație cu soiuri care se culeg mai facil.

Pentru că nu găsește forță de lucru în localitate, Dănuț Panait dă anunțuri de angajare pe rețele de socializare ca să găsească zilieri serioși. Aceștia pare că sunt din ce în ce mai puțini. Cultivatorul de zmeură din Poșta Câlnău dă asigurări că zilierii lui pot câștiga până la 4.000 de lei pe lună. Va avea de unde să-i plătească, deoarece va produce zilnic peste 500 de kilograme de zmeură, pe care o livrează în supermarketuri și piețe din Buzău și județele vecine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =