REDUCEREA NUMĂRULUI DE MAȘINI POLUANTE

0
302

Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, depus de Romania la Comisia Europeana, cuprinde la capitolul transporturi intentia autoritatilor de a  înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. Astfel  cei care au autovehicule care polueaza vor fi taxati, pe principiul „poluatorul plăteşte”  si se poate  merge pana in situatia de a nu mai putea inmatricula masini mai vechi de 15 ani. În schimb, şoferii care conduc maşini „verzi” vor primi stimulente.

Noul sistem de taxare prevăzut în PNRR îi va afecta pe mulţi români. Deși nu s-a stabilit nimic concret, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Se va apela fie la  o rovinietă mai scumpă,  la un impozit mai mare sau la un preţ mai mare al  benzinei sau al motorinei. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, declară ca măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile si că aceasta  fost o recomandare a Comisiei Europene.

Pe de altă parte, românii sunt încurajaţi să cumpere maşini noi şi sunt anunţate stimulente pentru maşinile „verzi”, inclusiv prin Programul Rabla, prin creşterea primelor de casare. Peste 6000  de staţii noi de încărcare pentru maşini electrice ar urma să apară în următorii 5 ani, astfel încât să ajungem la o creştere de 100% a cotei maşinilor nepoluante din totalul parcului auto.

Între timp, parcul auto din România îmbătrâneşte. Numărul maşinilor noi înmatriculate este în scădere, în timp ce înmatriculările de vehicule rulate au crescut cu aproape 8%.  Din aproximativ 7,3 milioane de maşini, câte sunt în total înmatriculate în România, mai mult de jumătate, adică aproape patru milioane, sunt maşini mai vechi de 15 ani. Iar două milioane de autoturisme au între 11 şi 15 ani. In schimb maşinile mai noi de cinci ani sunt sub 700 de mii.

Îngrijorător este faptul că multe dintre maşinile  aduse din alte ţări nu sunt doar poluante, dar au şi probleme tehnice ascunse, cea mai intalnita fiind modificarea numarului real de kilometri. Maşinile pot fi verificate pe site-uri specializate, contra cost, însă este recomandată şi o verificare amănunţită la service înainte de cumpărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =