REFORME ȘI INVESTIȚII, CU BANI EUROPENI

0
650

Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care țara noastră ar urma să atragă aproape 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a fost prezentat ieri de guvern. Cele peste 1.000 de pagini arată care sunt reformele și investițiile propuse de executiv a fi realizate în următorii 5 ani. Din totalul banilor europeni, 15 miliarde de euro sunt împrumuturi cu dobândă mică, iar restul sunt granturi. În cazul în care România nu va reuși să concretizeze  până în 2026, ceea ce a propus în plan, va fi nevoită să returneze banii.

Transporturile, educația și sănătatea  ar urma să primească cel mai mult. La transporturi este vorba despre 7,6 miliarde de euro pentru autostrăzi, modernizări de drumuri, dar și pentru calea ferată. Cea mai importantă investiție în infrastructura rutieră se referă la  construcția  a peste 400 de km  noi de autostradă, părți din A7 și A8, cu termen de finalizare până în 2026.

Noile investiții vor include și o serie de facilități precum 52 de stații electrice, peste 600 de hectare de perdele forestiere, 18 parcări securizate, dar și implementarea de măsuri pentru reducerea cu 45% a numărului de puncte negre și reducerea cu 20% numărului de victime rezultate din accidente în trafic. Tot prin PNRR, guvernul își propune la capitolul infrastructură creșterea cu 100% a cotei vehiculelor electrice/hibride din totalul parcului auto și înnoirea a 200 de mii de mașini, până în 2026.

Planul Guvernului menționează  si investiții de 3,6 miliarde de euro pentru educație, care vor merge catre constructia a 50 de școli noi, dotarea cu mobilier a 75 de mii de sali de clasa  si achizitionarea a peste 1100 de  SMART Lab-uri pentru unitățile de învățământ gimnazial și liceal.

La capitolul Sanatate, guvernul si-a propus sa aloce suma de 2,4 miliarde de euro, bani ce vor fi investiti in renovarea a 3.000 de cabinete de asistență medicală primară și  a 25 de secții de terapie intensivă nou-născuți. Guvernul  a promis și o reformă a pensiilor, prin care se dorește limitarea celor speciale și o nouă formulă de calcul, stabilă, previzibilă, pentru restul. Pensiile mici ar urma să fie favorizate.

Schimbări vor fi și pentru unii bugetari – funcționarii publici vor trebui să dea concurs pentru posturi, după model european. Comisia Europeană are la dispoziție două luni pentru evaluarea planului depus de România, evaluare ce va fi facuta pe baza a 11 criterii. Pana acum Comisia Europeana a primit  planurile de redresare si rezilienta din partea a 22 de state din cele 27 membre ale Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =