ROMÂNIA, PREGĂTITĂ PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATULUI COVID

0
461
Sursa foto:s.iw.ro

România  este pregatită să pună la dispoziție cetatenilor sai certificatul digital covid 19. Serviciul de Telecomunicatii Speciale a testat cu succes conectarea cu sistemele europene care vor gestiona documentul ce va facilita libera circulatia in Uniunea Europeana. Transferul de date este criptat și cele 27 de țări membre ale Uniunii au fiecare o cheie electronică unică. Acest lucru le permite românilor care vor să călătorească fără restricții să scape de o semnătură digitală. Procesul este simplu, gratuit, iar responsabilii promit că vor face la timp portalul național, de unde, din 1 iulie, oamenii își vor putea descărca documentul pe telefon, sau il pot printa.

Uniunea Europeana a luat in calcul toate variantele, asa incat sa nu existe discriminari, iar toti cetatenii sa poata circula liber. Prima variantă este pentru cei care au fost vaccinaţi şi conţine pe lângă numele ţării tale, nume, prenume, data naşterii şi un număr unic de identificare a certificatului digital, dar care sa nu reprezinte Codul numeric personal. In document vor aparea si datele referitoare la centrul unde v-ati vaccinat, cand si cu ce ser v-ati imunizat. Al doilea tip de certificat european digital COVID se referă la cei care s-au imunizat natural, după ce au făcut boala. Şi, în afară de datele personale, acest formular conţine data la care aţi fost testaţi pozitiv prima dată. Atentie insa, această variantă are un termen de valabilitate de maximum 6 luni de la îmbolnăvire.

Aşa că, dacă aţi avut COVID cu mai mult de jumătate de an în urmă faţă de momentul în care vreţi certificatul digital,  trebuie fie  sa vă vaccinaţi, fie sa faceţi testul PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare. Certificatul  european va fi uşor de printat şi de descărcat,  nu va costa nimic, este sigur, nu aveţi nevoie de propria semnătură digitală, iar datele pentru cele trei formulare se duc automat către portalul securizat românesc şi de acolo, la portalul Uniunii Europene. Acordul privind certificatul sanitar european urmeaaza sa fie  aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 8 =