TINERII ROMÂNII PREFERĂ SĂ LOCUIASCĂ CU PĂRINȚII

0
348

Mai bine de jumătate dintre tinerii români, cu varste  de până în 34 de ani, încă locuiesc cu părinții.  Potrivit Eurostat, circa 3,88 milioane de români cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani preferă să trăiască împreună cu părinții. Bărbații sunt  ușor majoritari -puțin peste două milioane, față de 1,8 milioane de femei. Ca pondere în populația totală din aceeași grupă de vârstă aceștia reprezintă 56,4%. Unul dintre motivele principale este  lipsa banilor,  la care se adauga o maturizare mai întârziată,  comoditatea, dar și atașamentele disfuncționale, spun sociologii și psihologii.

Motivele nu sunt doar de natură economică: o parte din ei locuiesc cu un singur părinte care are nevoie de îngrijire, iar angajarea unei persoane care să aibă grijă de părintele bolnav ar fi mult prea costisitoare. La fel de important este si faptul că accesul tinerilor la o locuință scade de la o generație la alta. Dacă luăm ca exemplul anul 2000, salariul mediu era de 2.139 138 de lei vechi, iar un euro valora 20.300 lei. Cu alte cuvinte, exprimat în euro, salariul mediu era de 105 euro.

Anul trecut o garsoniera in marile orase costa si 48 mii de euro, iar salariul mediu net este de 680 euro, ceea ce face ca un solicitant să aibă nevoie de peste 70 de salarii nete. Componenta supraviețuirii economice joacă și ea un rol consistent. Tot mai multe familii trebuie să pună laolaltă veniturile afectate de pandemie pentru a-si permite necesitățile de bază, inclusiv alimente, asistență medicală și acces la cursuri de recalificare. Tinerii se desprind mai greu din sânul familiei și pentru că se maturizează cu întârziere, explică psihologii.

Efectuarea stagiului militar obligatoriu avea avantajul  de a forta maturizarea barbatilor, iar odata cu eliminarea lui, asistam acum  la fenomenul potrivit caruia femeile se maturizează mult mai repede decât bărbații. O alta caracteristica este si fuga de asumare a raspunderii, in sensul ca este mult mai ușor să locuiești cu părinții, să ai anumite lucruri asigurate. Un exemplu recent aparut in spatiul public, este si cel al deputatului AUR, Călin Balabașciuc, in varsta de 25 de ani. In declaratia sa de avere, la capitolul venituri, acesta  nu a trecut nimic, recunoscand ca a trait din banii părinților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =