ÎNCEPE RECENSAMÂNTUL AGRICOL

0
436

Astăzi începe recensământul agricol, care se va desfășura până pe 31 iulie. Peste 17.000 de recenzori vor merge pe teren şi vor culege pe bază de chestionare, informații legate de culturi, animale sau angajați. Datele sunt necesare pentru acordarea subvențiilor și pentru programul national care vrea să încurajeze asocierea între agricultori. Autoritățile vor să limiteze subvențiile pentru coloșii din agricultură, si  să prevină vânzarea fermelor către fonduri de investiții străine interesate să primească subvenții europene. Vor fi înregistrate răspunsurile despre suprafața agricolă cultivată ecologic, deoarece obiectivul Uniunii Europene este că ponderea acesteia să ajungă la 25 la sută.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică  Austria este țara cea mai apropiată de acest obiectiv cu un 24 % din suprafața agricolă cultivată ecologic. Noi și vecinii bulgarii suntem în partea de jos a listei, cu un 2,6 %, respectiv 2,4 %. În același timp, România are cele mai multe exploatații agricole din Uniunea Europeană: 3,4 milioane de ferme sau gospodării. 97 % dintre acestea, adică peste trei milioane de ferme, au sub cinci hectare, în timp ce media Uniunii Europene este de 15 hectare pentru fiecare fermă.

Această fragmentare  duce la probleme mari pentru agricultorii din România. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune ca  cea mai mare problemă a micului producător, indiferent de zona în care produce, este aceea a valorificării producției. Niciodată nu reușesc să-și valorifice toată producția și niciodată la prețuri foarte avantajoase. Ministrul Agriculturii vrea să încurajeze fermele medii familiale și asocierea lor în cooperative. Acestea vor primi subvenții mai mari. În cadrul Recensământului General Agricol, fermierii sunt obligati sa furnizeze informatiile cerute de autoritati. In caz contrar sau pentru informatii eronate si incomplete, acestia risca amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 de lei.

Datele individuale, inscrise in chestionarul de recensamant, sunt confidentiale si utilizate numai in scopuri statistice, iar codul numeric personal  colectat este criptat. Pe toata perioada de recenzare, personalul de recensamant in teritoriu se identifica prin prezentarea legitimatiei care ii atesta calitatea. Faza de colectare a datelor vine dupa ce in octombrie, anul trecut, s-a desfășurat un recensământ de proba. Ultimul recensământ agricol s-a făcut în anul 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =