SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ ASTĂZI: IZVORUL TĂMĂDURII

0
393

Credincioșii creștin-ortodocși celebrează, astăzi, în cea de-a cincea zi din săptămâna după Paşti, Izvorul Tămăduirii. Credincioşii au venit, încă de dimineață, în număr mare la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasmă Mică, ce poate fi băută tot timpul anului. Potrivit credinței ortodoxe, sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maică Domnului, în apropierea Constantinopolului, prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.

După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului. Mai târziu, împăratul Justinian, care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare, care a fost însă distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului. Biserica „Izvorul Tămăduirii” a devenit un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferinţă. Credincioşii care merg la Istanbul, se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii.

Actuală construcţie datează din secolul al XIX-lea, dar la subsolul ei se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există până astăzi izvorul cu apă tămăduitoare din trecut. Alături de Mântuitorul Hristos, care se arată în această săptămână ca izvor al vieţii şi Învierii, Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii şi „Izvor al tămăduirilor”. În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 8 = 12