PRIMĂVARA CAPRICIOASĂ A SCUMPIT CASTRAVEȚII

0
74

Frigul neobișnuit pentru aprilie a dat mari bătăi de cap fermierilor din Glodeanu Sărat, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din județul Buzău. Aceștia încă mai dorm noaptea lângă sobele aprinse ca să nu le înghețe cu totul culturile. În aceste condiții, cheltuielile fermierilor aproape s-au dublat. Doar o noapte de încălzire îi costă câteva sute de lei. Chiar și așa, tot nu reușesc să sporească ritmul recoltării castraveților astfel că, în loc să culeagă recolta la două zile, îi adună din solar o dată pe săptămână.

Buzoianul recoltează de câteva săptămâni castraveții plantați în solarii încălzite iar marfa este mai scumpă decât în alți ani. Marius Burcea a cultivat castraveți într-un solar de peste 3.000 de metri pătrați, din care va culege toată primăvara. Are standarde clare pentru castraveții gata de livrare, iar dimensiunea este un criteriu de bază. Ca să obțină calitatea și dimensiunile cerute de cumpărător, dar și ca să scape plantele de la îngheț în nopțile geroase, familia Burcea a consumat camioane întregi de cărbune. Legumicultorii din Glodeanu Sărat spun că cel mai bun an pentru castraveții românești a fost 2017. În acel an, producția era comparabilă cu cea din Bulgaria, țară recunoscută la nivel european pentru recolta de castraveți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here