CREDINCIOȘII ȘI BISERICILE SE PREGĂTESC DE ÎNVIERE

0
448

Milioane de români se pregătesc să întâmpine  Învierea  în acest sfârşit de săptămână. Bisericile ortodoxe din ţară au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Paşte. În aceste momente se stabilesc circuitele speciale pentru credincioşi, astfel încât să fie evitată aglomeraţia. Credincioșii pot participa anul acesta la slujba de Înviere, însă vor trebui să respecte câteva reguli. Să poarte măști de protecție și să păstreze distanța față de semeni. În noaptea de Înviere, restricția de circulație va fi ridicată, pana la ora 5.00,  dar numai pentru cei care merg la biserică.

Patriarhia a stabilit de câteva săptămâni regulile care trebuie respectate în toate bisericile, inclusiv în mănăstiri în Săptămâna Mare şi, mai ales, în noaptea Învierii. Principalii responsabili de păstrarea măsurilor de protecţie sunt preoţii parohi şi stareţii. Slujbele se pot ţine şi în biserici dar cu un număr limitat de credincioşi, în funcţie de suprafaţă. Trebuie marcate şi locurile pe care pot sta enoriaşii pentru a păstra cel puţin doi metri între ei. În aer liber, distanţarea minimă este de 1,5 metri, inclusiv în noaptea de Înviere.

Și pompierii au fost mobilizaţi: merg prin parohii  sa vadă dacă sunt respectate regulile de prevenire a incendiilor. Preoții au fost instruiți cum să folosească stingătoarele și cum să evacueze lumea în cazul unui eveniment nedorit. Credicioșii sunt sfătuiți să nu se înghesuie și să meargă la slujbă la bisericile din parohia de care aparțin. Sute de voluntari vor ajuta la buna desfășurare a lucrurilor în biserici și la împărțirea Sfintelor Paști. Iar echipaje ale poliției se vor afla în apropierea lăcașelor de cult.

Potrivit tradiţiei începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii. Este al doilea Paște în pandemie, dar spre deosebire de anul trecut, acum oamenii pot merge la biserică, chiar dacă în număr limitat și cu anumite schimbări față de alți ani. Anul trecut , credinciosii  nu au avut voie sa iasa din case, in noaptea de Inviere si au primit lumina sfanta in fata locuințelor, de la voluntari ai bisericii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =