FACILITATE NECUNOSCUTĂ DE ANGAJATORI

0
393

Guvernul acordă 50% din salariul brut celor care angajează români întorşi din străinătate, după ce şi-au pierdut locul de muncă peste hotare. O facilitate care rămâne  necunoscută și ca urmare nu profită nimeni de ea. Concret,  angajatorii pot primi până la 2.500 de lei, lunar, timp de un an, pentru fiecare astfel de salariat. Şi totuşi, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă nu au înregistrat până acum nicio cerere în acest sens, deşi pandemia i-a forţat pe mulţi să revină în ţară.

Potrivit Ministerului Muncii, de anul trecut şi până acum s-au întors în ţară din diaspora aproape un milion de români. Cei care au apelat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă au fost însă extrem de puţini. Dacă anul trecut au fost înregistrate în evidențe aproape 2.000 de astfel de persoane, anul acesta numai în primele două luni peste o mie de şomeri au venit din diaspora.

Angajatorii care puteau primi sprijin de la stat de până la 2.500 de lei lunar nu au găsit însă persoane concediate în străinătate dispuse să lucreze în ţară. Nici o solicitare nu a fost înregistrată în acest sens. Reprezentanții Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă spun că fie oferta li se pare neatractivă angajatorilor, fie nu ştiu de acest sprijin guvernamental.

O realitate este și aceea că mulţi români lucrează fără contracte legale peste hotare şi atunci nu se califică. În plus, aici ajutorul de şomaj este mult mai mic în comparaţie cu cel din alte ţări europene. Angajatorii mai pot solicita acest sprijin de la Guvern până în luna septembrie, cu o condiţie: ca persoanele angajate să aibă dovada că au fost concediate peste graniţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =