PR. PROF. DR. MIHAIL MILEA: ,,ORTODOXIA ESTE ÎN SINE BUCURIE. SĂ NE BUCURĂM DE ORICE, CA NIȘTE COPII!”

0
460

Sărbătorile pascale sunt umbrite din nou de pandemia de coronavirus. Celebrat de majoritatea creștinilor din România, Paștele ortodox din acest an va avea loc în 2 mai. Anul trecut, această sărbătoare a avut loc pe 17 aprilie, în plină stare de urgență, și a fost marcat atât de restricții, cât și de neclarități și controverse. La un an de pandemie, mesajele autorităților se vor îndrepta, cel mai probabil, spre îndemnul populației la vaccinare. Într-un an normal, fiecare biserică ar celebra în noaptea de Paşte învierea Lui Hristos. Cu lumânări aprinse în faţa bisericilor şi cântări de slavă în bisericile pline până la refuz. Acum, după experiența unui întreg an, bisericile și credincioșii ar trebui să fie acum în măsură să celebreze Paștele cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Am stat de vorbă cu preotul prof. dr. Mihail Milea, de la Fundația pentru copii ,,Sfântul Sava” Buzău – Bisericuța Copiilor despre această situație creată începând de anul trecut. Am vrut să știu cum anume noi ca oameni credincioși din fire ne mai putem bucura de asceastă sfântă sărbătoare. ,,Această bucurie pascală este umbrită în ultima vreme de tot felul de restricții, izvorâte din necredință, îndoială, frică, etc.”, mi-a răspuns părintele, dar mai mult veți putea afla în următorul interviu:

Reporter: De Sfintele Paști ne mai despart aproape două săptămâni. Cât este de grea această perioadă pentru biserică și pentru credincioși, având în vedere situația actuală?

Pr. Mihail Milea: La Dumnezeu, timpul nu are trecut și nu are viitor; totul este un prezent continuu. În momentul de față, pentru noi, oamenii, timpul a căpătat o viteză maximă. Pentru mine, dacă a trecut ziua de marți, „a doua zi” este… duminică, sau dacă vine Paștele, „a doua zi” încep pregătirile pentru Anul Nou. Aceasta este realitatea în care trăim în aceste vremuri deosebite. Pentru a nu ne speria, Dumnezeu grăbește mult aceste vremuri apocaliptice, ca să treacă cât mai repede, și timpul „s-a comprimat”. Atunci, însă, când intrăm într-o biserică la slujbă, avem senzația că timpul stă pe loc. Biserica, cum spune poetul Mihai Eminescu, este „maica neamului românesc”, ne pregătește în această perioadă de post, ca să gustăm cu bucurie, cea mai mare sărbătoare creștină, Sfintele Paști – Învierea lui Iisus Hristos. Această bucurie pascală este umbrită în ultima vreme de tot felul de restricții, izvorâte din necredință, îndoială, frică etc.

 Rep.: Paștele în pandemie! Putem spune că este un test al Bisericii Ortodoxe Române: se poate menține distanțarea fizică la slujba de Înviere?

M.M.: „Paștele în pandemie” este o metaforă. La Dumnezeu nu este pandemie. Hristos este același, cum zice Sfântul Apostol Pavel: „Iisus Hristos este același ieri și azi și în veci!”(Evrei 13, 8). Noi, oamenii, ne-am schimbat mult și ne-am îndepărtat de frumusețea spirituală a Sfintelor Paști din cauza necredinței și a măsurilor draconice pe care nu poți să le impui într-un spațiu sacru, unde Dumnezeu este prezent, este peste tot. În esență, Dumnezeu este lumină strălucitoare care arde și îndepărtează orice necurăție. Nu te poți îmbolnăvi în casa lui Dumnezeu, care este Biserica! Dimpotrivă, în ea ne vindecăm și ne întărim. La acest mare examen al pandemiei există pericolul să pierdem sacrul din Biserică. În Biserică nu-și are rostul distanțarea pentru că nu este spațiu public, comercial, cultural, ci este spațiu sacru. Biserica seamănă cu un roi de albine lucrătoare care stau în jurul reginei, tot timpul foarte aproape. Acesta este un stup sănătos și puternic. Dacă punem albinele la distanță unele de altele, stupul moare. E păcat că mai marii noștri nu înțeleg tainele lui Dumnezeu din Biserică, care-și are regulile ei sfinte din totdeauna și pentru totdeauna.

Rep.: Paștele din 2021 este cel de-al doilea în timp de pandemie. Ce ar trebui să însemne Paștele și Învierea pentru noi, mai ales acum?

M.M.: Anul 2021 este la fel ca și anul trecut. Același duh de necredință bântuie de sus în jos și de-a dreapta și de-a stânga Dacă Biserica nu ne-ar stabili aceste  sfinte sărbători creștine, am fi mai rău decât animalele. Fără biserică ne sălbăticim, intrăm într-o rutină și într-o stare de oboseală și de plictiseală. Paștile este sărbătoarea care ne trezește din această amorțeală și ne dă speranță că nu vom pieri. Învierea dărâmă zidul necredinței și înlătură norii îndoielilor din noi. Apropierea noastră de Sfintele Paști anul acesta este semn că bunul Dumnezeu ne iubește și că ne vrea puternici și curajoși. Acum este vremea să ne  împăcăm cu Dumnezeu și să ne regăsim liniștea sufletească și bucuria sfântă în Biserică. Ea este sensul giratoriu de unde pornesc toate drumurile noastre în viață.

Rep.: Sărbătoarea Paștelui este despre familie și despre întoarcere acasă. Acum va mai putea fi la fel?

M.M.: Paștile ca și Crăciunul sunt sărbători consacrate ale familiei.  Familia este baza societății,  dar și a Bisericii. O societate fără familie, dispare. Biserica este o familie mare, lărgită, unde toți descoperim că avem același Tată ceresc, că suntem frați. De aceea, familia își trage puterea, sfințenia și ajutorul doar de la Biserică. De mii de ani Biserica a trecut prin multe suferințe. Poporul român a îndurat multe războaie, boli, și în astfel de momente, lumea a alergat la Biserică să găsească alinare, ajutor și salvare. Frica de pandemie nu trebuie să ne oprească să mergem  la Biserică cu familia de  Sfintele Paști.

Rep.: Ce ar trebui să însemne Paștele pentru un credincios ortodox?

M.M.: Pentru un creștin ortodox, Paștele are o semnificație pur religioasă, spirituală, duhovnicească. Un creștin care se respectă și este practicant trebuie să țin ă postul dinaintea Sfintelor Paști, să se spovedească mai des în această perioadă, să meargă duminica la Biserică, să fie prezent la Sfânta Liturghie, să fie milostiv și darnic cu săracii, să fie iertător, să evite certurile din familie și de la serviciu, să fie ospitalier, vesel, cu zâmbetul de față. Aceasta este Ortodoxia!

Rep.: Multe voci spun că lumea nu va mai fi la fel după această criză, că oamenii își vor reevalua prioritățile și își vor re-ierarhiza valorile. Credeți că oamenii se vor schimba substanțial după această experiență?

M.M.: Pandemia aceasta are ca scop satanic resetarea omenirii și instaurarea Noii Ere (New Age), obiectivul numărul unu al guvernului mondial, care s-a înființat la putere. Evenimentele care se derulează de acum în istorie se vor raporta astfel: înainte de Covid 19 și după Covid 19. Această pandemie a împărțit istoria omenirii în două. În locul valorilor tradiționale – binele, frumosul, adevărul, credința -, se vor pune : urâtul, răul, minciuna, necredința, homosexualitatea etc. Distanțarea socială ne-a îndepărtat mult unii de alții. Au slăbit foarte mult relațiile dintre părinți și copii, de frica pandemiei. Din cauza fricii de acest virus, care atacă  relațiile dintre oameni și nu oamenii, rudele și prietenii s-au îndepărtat de noi. În afară de Biserică nu există nicio o altă instituție care să ne adune la aceeași masă a bucuriei,  toți laolaltă în jurul Potirului. Salvarea României și a lumii întregi o aflăm doar în și prin Biserică!

Rep.: Cum îi ajută biserica Ortodoxă pe cei care în această perioadă au probleme?

M.M.: Biserica are mereu ușa deschisă. Tot timpul de când a început această pandemie Biserica Sf. Sava a fost deschisă și s-au ținut slujbele religioase, pentru că oamenii au mare nevoie de suport moral, de încurajare, de sfat, de mângâiere. La Fundația „Sfântul Sava” avem cămine de bătrâni care au funcționat normal, fără nicio problemă. În acest interval de timp nu a murit nici o persoană, deși unele sunt foarte în vârstă: 100, 95, 90, 85 de ani Dumnezeu le-a dat viață și sănătate ca să ne bucure pe noi toți. Mare este Dumnezeu! Pe lângă respectarea regulilor sanitare noi ne punem  mare încredere în puterea lui Dumnezeu. El face minuni mari, oriunde apelăm la ajutorul Lui.

Rep.: Este aceasta una dintre cele mai grele perioade din istoria modernă a omenirii?

M.M.: Într-adevăr această pandemie este cea mai grea perioadă din istoria omenirii. A depășit cu mult pagubele produse de cele două Războaie Mondiale. Această pandemie este un război bacteriologic, nevăzut, dar distrugător la vedere.

Rep.: Ce le spuneți oamenilor, cum să își găsească curajul să depășească această perioadă dificilă și să se bucure de această sărbătoare?

M.M.: Tuturor oamenilor pe care îi întâlnesc în această perioadă le spun: Mare este Dumnezeu!, nu ne lasă Dumnezeu, ne ceartă pentru păcatele noastre. După ploaie, vine și soarele! Le spun să aibă curaj. Frica ajută la îmbolnăvirea cu Covid 19. Le mai spun să citească Biblia în fiecare zi, să meargă duminica la Biserică pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Spovedania deasă și împărtășania ne dau imunitate totală. Le recomand, pe cât posibil să meargă în aer liber, să stea la soare, de unde „vine gratis” vitamina D, să consume legume și fructe. De asemenea, îi sfătuiesc ca fiecare să aibă un duhovnic și un medic de familie cu care să țină legătura în permanență. Pe toți îi îndemn la bucurie, dans, sport, și multă lectură.

Rep.: A fost un an greu și pentru Biserică. Cum ați privit toate aceste discuții care s-au purtat în jurul pelerinajelor, al interdicțiilor, al măsurilor impuse, etc.?

M.M.: Cea mai mare greșeală pe care au făcut-o autoritățile, de neiertat, a fost oprirea pelerinajelor la locurile sfinte, din mănăstiri, unde avem moaște, care au putere să vindece orice boală. Este ca și cum oprești accesul oamenilor la farmacie, unde lumea vine să-și ia medicamentele pentru a se vindeca. La fel, creștinul aleargă la mănăstire să se închine la o icoană făcătoare de minuni, să sărute moaștele sfinților, care nu ne îmbolnăvesc. În istorie știm că de câte ori era o ciumă, o molimă, lumea alerga la Biserică. Regimul comunist nu a putut opri aceste pelerinaje și actualul guvern  a călcat dreptul creștinilor de a merge prinde la mănăstire. Istoria va judeca cu asprime aceste dispoziții care produc mai mult rău decât bine. În marile magazine sunt zilnic mii de oameni din toate părțile la cumpărături, iar în pelerinaj au fost lăsate doar câteva persoane care au făcut dovada cu buletinul că sunt din localitatea respectivă. Aceasta este o mare discriminare!

Rep.: Înaintea pandemiei îi vedeați la biserică, le vorbeați. Cum ați ținut legătura cu oamenii? Le-ați simțit lipsa, v-au simțit lipsa?

M.M.: Cei cu adevărat credincioși s-au dus și înainte și în timpul pandemiei la biserică. Doar cei fricoși nu au curajul să intre în biserică. Eu merg mult în oraș, în județ și chiar și în țară. Peste tot mă întâlnesc cu creștini pe care-i prețuiesc. Pentru cei fricoși mă rog la Dumnezeu să le dea curaj, pentru cei bolnavi, să le dea Dumnezeu sănătate. Înainte de pandemie, mergeam de două ori pe săptămână în Spitalul Județean din Buzău, prin saloane, începând de la urgențe. Acum în pandemie din cauza restricțiilor nu am putut să mai fac acest lucru, dar săptămânal, la Catedrala Sfântul Sava, facem maslu pentru cei bolnavi. Această slujbă are mare putere de vindecare și de liniștire și de mângâiere. Înainte de a fi internați în spitale, am căutat să-i spovedesc. Spovedania și împărtășania le dă imunitate și vindecare. De asemenea, țin legătura cu toți prin telefon și răspund la orice SMS.

Rep.: Ce mesaj aveți pentru credincioși?

M.M.: Am respect pentru toți oamenii de bine care lucrează în sistemul de sănătate, în administrație, Poliție, Armată, Jandarmerie, ISU, învățământ etc. Pe toți îi văd buni. În rai este loc pentru toată lumea și încă mai rămân locuri libere. Tuturor le cer să învețe două cuvinte: bunătate și bucurie. Să fie buni tot timpul, cu oricine și oriunde, pentru că dacă nu ai bunătate, nu ai nici credință. Ortodoxia este în sine bucurie. Să ne bucurăm de orice, ca niște copii! Să trăim creștinește această mare Sărbătoare Pascală, Învierea lui Hristos! Să ne salutăm tot timpul cu HRISTOS A ÎNVIAT și să răspundem ADEVĂRAT A ÎNVIAT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 62