20.000 DE POLIŢIŞTI, JANDARMI, POMPIERI, POLIŢIŞTI DE FRONTIERĂ ŞI PILOŢI LA DATORIE, ÎN ACEST SFÂRŞIT DE SĂPTĂMÂNĂ

0
538

În perioada 23 – 25 aprilie, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezente în teren şi vor acţiona, astfel încât oamenii să se bucure în siguranţă de sărbătorile din aceste zile.

În contextul sărbătorilor religioase din aceste zile, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au dispus măsuri suplimentare de ordine şi siguranţă publică în special în zonele aglomerate, inclusiv în staţiunile turistice, precum şi la cele peste 10.000 de lăcaşuri de cult.

Misiunile principale sunt de a acorda sprijin şi îndrumare cetăţenilor ce se vor afla în spaţiile publice, de descurajare a faptelor antisociale şi de prevenire a incendiilor. Misiunile vor fi asigurate de peste 8.000 de efective ale M.A.I., dintre care 4.500 de poliţişti, peste 1.700 de jandarmi, precum şi aproximativ 900 de pompieri.

În plus, peste 1.500 de poliţişti rutieri vor acţiona pe principalele drumuri şi autostrăzi pentru prevenirea accidentelor grave şi fluidizarea traficului.

Pe traseele montane şi în zonele turistice vor fi pe teren peste 200 de jandarmi montani care sunt pregătiţi să intervină în ajutorul turiştilor.

Alţi peste 4.000 de pompieri cu 3.500 de mijloace tehnice vor fi la datorie pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Astfel, răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat prin intermediul celor peste 700 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 43 unităţi de terapie intensivă mobilă şi 344 autospeciale pentru descarcerare şi alte urgenţe.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie este pregătit să intervină cu 10 elicoptere în sprijinul cetăţenilor, în misiuni de salvare SMURD, de ordine şi siguranţă publică, precum şi să ofere sprijin pentru transportarea vaccinurilor, plasmei hiperimune, echipamentelor medicale şi a pacienţilor confirmaţi cu COVID-19.

Totodată, zilnic, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră sunt la datorie. La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei.

În vederea prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 Ministerului Afacerilor Interne recomandă ca deplasarea către lăcaşurile de cult sau alte zone de interes să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.

De asemenea reaminteste că vineri, 23 aprilie, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00, indiferent de incidenţa cumulată la 14 zile înregistrată.

Ulterior, în zilele de sâmbătă şi duminică rămân în vigoare măsurile stabilite pentru localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori, respectiv mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, în aceste localităţi operatorii economici urmând să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00.

Ministerului Afacerilor Interne reaminteste că purtarea corectă a măştii de protecţie în toate spaţiile publice este obligatorie, inclusiv în zona lăcaşurilor de cult, pe timpul oficierii slujbelor.

Se recomanda o atitudine preventivă, întrucât răspândirea virusului este posibilă şi din partea persoanelor care nu manifestă simptome.

În continuare, rămân în vigoare măsurile stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 432 din 8 aprilie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 49