AL DOILEA PAȘTE ÎN PANDEMIE, CU MAI PUȚINE RESTRICȚII

0
387
Sursa foto: sacalatorim.ro

Cancelaria Sfântului Sinod a stabilit si transmis un set de indrumări pentru credinciosi pentru  saptamana de dinainte sarbatorilor pascale si noaptea de Înviere. Autoritatile au hotarat deja ca noaptea dintre 1 si 2 mai , în intervalul orar 20.00 – 05.00, restricțiile de circulație sa fie ridicate.  In ceea ce priveste participarea la slujbe, credincioșii vor putea participa, atât în interior, cât și afară, cu respectarea regulilor sanitare: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale. Preoții parohi vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii. De asemenea, preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la  slujbe săvârșite labiserica de care apartin. În Duminica Floriilor, pe 25 aprilie, ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale.

Potrivit tradiţiei începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.

Este al doilea Paște în pandemie, dar spre deosebire de anul trecut, acum oamenii pot merge la biserică, chiar dacă în număr limitat și cu anumite schimbări față de alți ani. Anul trecut, credinciosii  nu au avut voie sa iasa din case, in noaptea de Inviere si au primit lumina sfanta in fata locuintelor, de la voluntari ai bisericii si angajati ai MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =