STAREA VREMII IN URMATOARELE DOUA SAPTAMANI (19 APRILIE – 2 MAI 2021)

0
323

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 19 aprilie – 2 mai 2021.

BANAT
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jur de 12
grade în prima zi a intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18…19 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul valorii de 21 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 7 grade în prima parte a intervalului, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6…10 grade.
În prima săptămână sunt prognozate ploi locale și trecător descărcări electrice, iar ulterior
probabilitatea de apariție a acestora se va menține ridicată, în special în zilele de 26 și 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

CRIŞANA
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne sub mediile
multianuale, ce se vor situa în jurul a 12 grade, se va ajunge la o medie a acestora de 17…18 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie  sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18…20 de grade.

În perioada 19 – 26 aprilie media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 4 și 7 grade, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6…9 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, când
trecător se vor semnala și descărcări electrice. Ulterior probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată, în special în jurul datei de 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va
ajunge la o medie a acestora de 16…17 grade. Spre finalul săptămânii, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18…20 de grade.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, până în 26 aprilie media acestora se va situa în jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicată de fi mai scăzute în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 5…7 grade.
Pe tot parcursul intervalului de prognoză, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de
apariție a acestora fiind mai ridicată în prima săptămână, în 27 și 28 aprilie și spre începutul lunii mai.

MARAMUREŞ
În primele zile ale intervalului vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie
se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade. Spre finalul săptămânii (23 – 25 aprilie), este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie în creștere treptată spre 20 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 4…5 grade în primele zile ale intervalului, însă în jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de îngheț (1…2 grade). În a doua săptămână de prognoză, sunt prognozate minime în limite normale pentru această perioadă, în medie de 6…8 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, izolat mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în
intervalul 20 – 23 aprilie, dar și spre finalul lunii aprilie (în zilele de 27 și 28) și începutul lunii mai.

MOLDOVA
Vremea se va încălzi ușor în primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor
termice de 12…13 grade, până la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămânii se va
reveni la o medie regională de numai 14 grade.

Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru întreaga regiune de 18…20 de grade. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și sevor situa în medie între 4 și 6 grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra spre finalul perioadei, când se vor atinge 8…10 grade.
Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. În
special în primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile și cantități mai însemnate.

DOBROGEA
La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor
situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 12…13 grade.

Vremea se va încălzi în 22 și 23 aprilie, când la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17…18 grade, dar spre finalul săptămânii se întrevede o scădere de temperatură, la valori diurne în medie de 14…15 grade. În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 6 și 8 grade. Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate maxime în jurul a 18 grade și minime, în medie de 9…11 grade.
În primele două zile temporar va ploua, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor
situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv omedie de numai 13…14 grade.

Ulterior vremea se va încălzi, iar în 22 și 23 aprilie, se vor atinge maxime, în medie de 19…20 grade, dar spre finalul săptămânii sunt prognozate maxime mai scăzute, în jurul a 16 grade. În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 7 grade.

După 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru această perioadă, respectiv o medie regională a maximelor de 20…22 de grade și de 8…10 grade pentru temperaturile minime.

Va ploua pe arii extinse la începutul intervalului, când și cantitățile de apă vor fi însemnate, iar local și temporar și în restul perioadei.

OLTENIA
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jurul a 12
grade în prima zi se va ajunge la o medie a acestora de 19…20 grade în zilele de 22 și 23
aprilie. Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt
prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 22 de grade. Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 6 grade în prima parte a intervalului, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 8…10 grade.
La începutul săptămânii pe arii extinse vor fi ploi în general moderate cantitativ. În restul
perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 23 și 24 și după 27 aprilie.

LA MUNTE
Până în 26 aprilie, vremea se va menține relativ rece, cu valori termice diurne pentru
întraga zona ce vor oscila între 4 și 7 și minime preponderent negative, în general, cuprinse
între -4 și 0 grade. Spre sfârșitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media
maximelor urmând să atingă 10…12 grade, iar minimele termice vor înregistra o medie de 2…4 grade.

Temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în
zona înaltă și sub formă de lapoviță și ninsoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =