CRESTE CONTRABANDA CU TIGARETE

0
305

Piața neagră a țigaretelor se situează în martie 2021 la 9,9% din totalul consumului, în creștere cu 1,3 p.p. față de luna ianuarie, conform companiei Novel Research. Este prima creștere semnificativă după mai mult de un an.

„În martie 2021, cele mai mari creșteri ale pieței negre s-au înregistrat în regiunea sud (plus 5,2 p.p. până la 8,2%), nord-est, care continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal comparativ cu restul zonelor țării (plus 4,6 p.p. până la 26,9%) și regiunea vest (plus 3,8 p.p. până la 13,1%). Scăderi semnificative sunt notate în partea de nord-vest (minus 6,3 p.p. până la 9,9%) și sud-est (minus 3,2 p.p. până la 5,6%). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” se majorează cu 5 p.p. până la aproape 60%, Moldova crește abrupt cu 12,5 p.p. până la 21,9%, iar Ucraina și Serbia rămân relativ constante față de ianuarie 2021”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„În primele trei luni ale lui 2021, autoritățile române au capturat peste 14 milioane de țigarete de contrabandă. Este un prim semnal că, odată cu relaxarea condițiilor de circulație și a măsurilor de control impuse de situația pandemică, contrabanda poate reveni la nivelul anterior anului 2020. Într-un context economic deosebit de dificil suprapus peste contextul pandemic, este nevoie ca eforturile autorităților pentru combaterea contrabandei să fie susținute și eficientizate, pentru asigurarea veniturilor atât de necesare la bugetul de stat, din surse legitime și sustenabile. BAT va continua să susțină eforturile de luptă împotriva contrabandei și să-și plătească corect și la timp taxele, care ajung lunar, în medie, la circa 800 de milioane de lei”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco.

„Traversăm o perioadă de mari schimbări în economie, dar industria tutunului se dovedește a fi rezilientă, continuând să producă, să vândă, să plătească taxe și să investească, JTI anunțând o investiție de 60 milioane de euro în fabrica din Pipera. Creșterea pieței legale și scăderea contrabandei datorită restricțiilor de călătorie în perioada pandemiei s-au reflectat în încasările din accizele pentru țigarete, încasări care, anul trecut, au fost cu aproape 11% mai mari, iar în primul trimestru din 2021 cu peste 20%. Potrivit unui studiu recent al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), în condiții de creștere economică, cu un nivel al comerțului ilicit de circa 10% și fără a fi adoptate noi restricții, sectorul tutunului ar putea contribui la buget cu peste 5,7 miliarde de euro anual. Este un potențial care poate fi atins dacă există predictibilitate fiscală, eficiență în combaterea contrabandei, obiectivitate și echilibru în reglementare”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„Este îmbucurător că piața neagră continuă să se mențină la un nivel de sub 10%, dar este îngrijorătoare creșterea de peste 1 p.p. în martie față de ianuarie, precum și majorarea ponderii produselor de contrabandă provenite din Moldova. Acestea arată incertitudinea de care este posibil să fie marcat anul 2021, mai ales în contextul ultimelor evoluții din regiune. Credem că autoritățile de aplicare a legii trebuie să fie pregătite pentru situația redeschiderii circulației transfrontaliere și a creșterii criminalității. De asemenea, date fiind importanța industriei tutunului în economia românească și reziliența demonstrate în perioade de criză, sunt cu atât mai necesare stabilitatea legislativă și predictibilitatea fiscală”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director Comunicare, Philip Morris România.

„Țigaretele sunt cele mai traficate produse la granițele României, iar Poliția de Frontieră se află în prima linie de combatere a contrabandei. Acțiunile din 2020 s-au reflectat în cel mai mic nivel mediu al contrabandei din ultimii 15 ani. În primele luni din 2021, am continuat să depunem eforturi la fel de susținute, concretizate în capturi aproape zilnice la punctele de frontieră. Astfel, în primele trei luni din 2021, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 350.000 de pachete de ţigări cu o valoare de peste 350.000 lei”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,6% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

84 + = 88