RĂSADURILE DE TOMATE DE LA S.C.D.L. BUZĂU, LA MARE CĂUTARE

0
425

Este forfotă mare, în această perioadă, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă din municipiul Buzau! Specialiștii  Stațiunii lucrează de zor la răsadurile pentru sute de soiuri de legume și verdețuri, din specii vechi românești, dar și hibrizi exotici. Spre deosebire de anii trecuți, în 2021, la mare căutare sunt soiurile tradiționale românești.

,,Cererea a crescut simțitor de la an, la an si cultivatorii s-au îndreptat din ce în ce mai mult spre soiurile românești. A fost o perioadă după anii `90 când erau cerute și soiurile din afară și în special hibrizii din afară. Consumatorii și-au adus aminte de gustul legumelor de altă dată, de parfumul lor și atunci, cultivatorii au început să ne ceară fie semințe, fie răsaduri din soiurile românești”, a explicat Costel Vînătoru, cercetător la Cercetare Legumicolă din Buzău.

De ani buni, mii de legumicultori din toată țara folosesc, în grădinile lor, semințe și răsaduri cumpărate de la S.C.D.L. Buzău. Tot mai mulți cumpărători sunt atrași de rezistența, calitatea și mai ales noutatea materialului săditor. Răsadurile de tomate sunt în topul vânzărilor, spun specialiștii Experimentalei din Buzău.

,,Tomatele ocupă suprafața cea mai mare din cultură. Acestea sunt și cel mai mult utilizate în alimentație din grupa legumelor, dar după aceea urmează ardeii, vinetele, castraveții. Ceea ce este important că cererea a crescut foarte mult la tomate, la un soi Buzău 1600. Soiul acesta este foarte vechi, creat în anii `70”, a mai adăugat Costel Vînătoru.

Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău deţine în portofoliu, omologate şi brevetate, peste 60 de soiuri şi hibrizi. De asemenea, unitatea are în lucru alte zeci de creaţii, aflate în diferite etape ale cercetării. Multe sunt, în prezent, în stadiul de răsad, gata să fie plantate de legumicultori din toată ţara. Oamenii pot comanda seminţele sau răsadurile prin pagina de internet a staţiunii – scdlbuzau.ro  – sau pot cumpăra materialul săditor de la punctul de desfacere al staţiunii, de pe strada Mesteacănului din municipiul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

48 + = 57