VOUCHERE ,,RABLA”, ÎN FUNCȚIE DE CLASA ENERGETICĂ

0
424

Românii  care vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi, cu consum mare de energie electrică, cu unele noi vor putea cere bani de la stat pentru asta, prin programul Rabla pentru electrocasnice și vor primi vouchere cu valori diferențiate în funcție de clasa de eficiență, pornind de la clasa C. Modificarea apare intr-un  proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Mediului. Practic,  se propune completarea și modificarea ghidului de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice astfel încât valoarea voucherelor primite pentru înlocuirea echipamentelor vechi să nu depășească 50 la suta din prețul noului produs cumpărat și să fie diferențiată în funcție de clasa energetică, începând de la clasa C.
Astfel, sumele pe care le vor primi cei interesați să-și schimbe masina de spalat rufe vor fi de la 200 de lei pentru una de clasa energetică C, pana la 300 de lei, daca face parte din clasa energetica A. Pentru cine vrea sa isi inlocuiasca televizorul, frigiderul sau masina de spalat vase, valoare unui voucher poate fi de pana la 400 de lei, daca este de clasa energetica A. Suma maximă care se poate obține  este de 500 de lei, la achiziționarea unei mașini de spălat rufe cu uscător , din categoria energetică A. Valoarea voucherelor,  în funcție de clasa energetică:

  • pentru mașinile de spălat rufe: 300 lei (cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 200 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 300 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • pentru mașinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum: 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 400 lei (cele cu noua clasă energetică C);
  • pentru televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare: 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 400 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A, pentru televizoare și cel puțin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.

Reamintim că, de la 1 martie 2021, pornind de la noile etichete energetice introduse de Uniunea Europeană, prin care s-au eliminat simbolurile plus (+), producătorii și comercianții sunt obligați să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum și să le afișeze la raft sau în magazinele online.
Programul Rabla pentru electrocasnice, ediția din 2020, ce permite celor interesați să primească bani de la stat pentru a-și cumpăra electrocasnice noi, ar fi trebuit sa inceapa in luna decembrie anul trecut, însă a fost amânat de Administrația Fondului pentru Mediu, urmând a demara la sfârșitul lunii aprilie a acestui an. Noile modificări se vor aplica programului Rabla, ediția din 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =