PÂRÂU POLUAT

0
483

Uimire printre sătenii din localitatea Albești, atunci când au văzut că în pârâul Călmățui se varsă o substanță albă, ca laptele, venită pe un mic afluent. Gârla Negreasca s-a albit tocmai la… Albești, fac haz de necaz oamenii. Tare le este însă teamă că au de-a face cu o poluare de la o firmă din municipiul Buzău. De la înălțime, firul de apă albă are o lungime de câțiva kilometri până aproape de zona industrială a municipiului Buzău. Apa poluată străbate câmpuri agricole și islazuri, apoi se varsă în pârâul Călmățui, chiar în dreptul satului Albești.

Alertat de oameni, primarul din Smeeni și câțiva oameni din sat au pornit de-a lungul canalului să descopere sursa deversării substanței albe. S-au oprit la Maxenu, unde apa, deși era incoloră, păstra semne ale trecerii valului de substanță albă. Pentru sătenii care au gospodării în apropierea gârlei Negreasca, traiul de zi cu zi a devenit un coșmar, din cauza mirosului insuportabil de sulf. Oamenilor le este teamă că au de-a face cu o deversare de substanțe chimice de la una dintre firmele de reciclare din Buzău, ce ar putea pune în pericol animalele care se adapă de aici. Mai ales că, spune primarul din Smeeni, astfel de poluări accidentale au mai fost în trecut pe pârâul Călmățui.

Primarul din Smeeni, Ion Andrei, a strâns probe, inclusiv imagini filmate cu drona, și s-a adresat deja autorităților de mediu. Cursul de apă, care trece prin zona industrială a municipiului Buzău și se varsă în pârâul Călmățui, se află în administrarea Apelor Române.  Specialiștii nu știu deocamdată ce substanță se află în acest canal. Ei iau în calcul mai multe variante, inclusiv că ar fi rezultatul vreunei reacții a apei cu vreo substanță din sol, după ce pe cursul canalului au început lucrări de decolmatare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 83 = 88