TESTAREA RAPIDĂ ÎN FARMACII, CONTRACOST

0
363

Testarea pentru depistarea SARS-COV-2 pe care o vom putea face în farmacii nu va fi gratuită. Deşi iniţial Ministerul Sănătăţii şi-a dorit ca procedura de testare să nu-i coste nimic pe români, acest lucru nu va fi posibil.  În primă fază, chiturile vor fi acordate de Ministerul Sănătăţii și vor fi livrate prin Direcţiile de Sănătate Publică, astfel că oamenii vor achita doar manopera. Costul de testare îl poate stabili liber fiecare farmacie. Între timp autorităţile lucrează la setul de norme, astfel încât farmaciile care se vor implica in testare sa-si poata trasa circuitele si delimita spatiile, iar oamenii să fie în siguranţă, atât cei care vin pentru un test, cât şi cei care vin să îşi cumpere medicamente.

Nu toate farmaciile însă pot asigura spații optime pentru a testa, situație în care se poate apela la o curte interioară, unde pot fi amplasate corturi sau containere, aşa cum prevede şi ordinul de ministru. Pe lângă preţ, farmaciştii pot stabili şi un orar în care vor face testările. Ordinul de ministru prevede ca personalul care va face recoltările să fie instruit prin Direcţiile de Sănătate Publică. Testarea se va face exclusiv cu teste rapide antigenice – cu recoltare din nas sau din gât.  În plus, rezultatele pot fi fals negative dacă proba nu este prelevată corect. Personalul care va face testele trebuie să poarte mască de unică folosinţă, vizieră sau ochelari, mănuşi şi halat de unică folosinţă.

De asemenea, va trebui întocmit şi un contract de distrugere a deșeurilor biologice, contract pe care în mod normal farmaciile nu trebuie să îl aibă. Avantajul testelor rapide este, așa cum le spune și numele, faptul că rezultatul este disponibil într-un timp scurt. De asemenea, și prețul este mai mic decât cel al unui test de laborator – PCR. Principalul dezavantaj este însă acela că rezultatul este mult mai puțin precis decât al unui test PCR de laborator. În general, un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie confirmat și de testul PCR.

În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile  emit un buletin de testare, care va conține denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia care a efectuat testarea, numele, prenumele si domiciliul  persoanei testate, rezultatul testarii: pozitiv sau negativ si data la care s-a facut testarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =