PRIMA DE CASARE DIN PROGRAMUL RABLA CLASIC VA FI MAJORATĂ ÎN 2021

0
513

Cei interesați să-și schimbe mașinile vechi cu unele mai puțin poluante vor putea cere de la stat, în acest an, mai mulți bani pentru asta. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute recent de către Tánczos Barna, ministrul mediului. Astfel, după cum afirmă ministrul, ar urma să se majoreze atât prima de casare, cât și ecobonusurile acordate celor ce cumpără mașini puțin poluante sau hibride. În plus, bugetele programelor Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi majorate față de cele din 2020, ceea ce înseamnă că se vor putea cumpăra mai multe mașini noi, inclusiv hibride ori complet electrice, scrie avocatnet.ro. În plus, și ecobonusurile, ce sunt sume acordate pe lângă prima de casare, pentru cei ce cumpără mașini noi cu propulsie hibrid sau puțin poluante se vor majora.

Concret, ecobonsul pentru mașini cu sistem de propulsie hibrid se va majora de la 2.500 de lei, cât e în prezent, la 3.000 de lei, în timp ce ecobonusul pentru mașinile cu emisii mici, de sub 96 g/km CO2, va crește de la 1.000 la 1.500 de lei. Pe de altă parte, ecotichetele primite pentru cumpărarea de mașini cu propulsie pur electrică sau hibridă în cadrul programului Rabla Plus se vor păstra la aceeași valoare din anii trecuți. Astfel, și în acest an, valoarea unui ecotichet Rabla Plus va fi de până la 45.000 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric, sau de 20.000 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă și care are emisii de CO2 de până la 50 g/km.

În ambele cazuri, adică fie că vorbim despre cumpărarea de mașini electrice ori de mașini noi plug-in hibride, suma primită de la stat nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din prețul de comercializare. Totodată, ministrul mediului a anunțat că cele două programe vor beneficia de bugete majorate. Mai exact, bugetul programului „Rabla Clasic 2021” va creşte cu aproximativ 10% faţă de anul anterior, de la 405 la 440 milioane de lei. În același timp, bugetul alocat programului Rabla Plus se va dubla față de cel de anul trecut și va ajunge la 400 de milioane de lei. Astfel, potrivit calculului făcut de minister, banii vor ajunge pentru cumpărarea a 6.600 de maşini complet electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 25 = 33