NOUA CASĂ, ASIGURATĂ PE TOATĂ DURATA CREDITULUI

0
357

Românii care își cumpără locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțare garantată, potrivit unei hotărâri de Guvern ce a fost oficializată ieri. Programul Noua Casă este, în esență, fostul program Prima Casă, dar cu un nou nume și cateva modificări față de programul inițial. Potrivit actului normativ, publicat deja in Monitorul Oficial, beneficiarii programului Noua Casă sunt obligați să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare.

Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Totodată, normele programului Noua Casă stabilesc că, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul, fara a fi insa obligat, să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar. Nu în ultimul rând, hotararea de guvern  prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.

Anul trecut, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care  fie nu dețin o casă în proprietate, fie dețin una, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 mp. Actualele limite le permit celor eligibili sa primeasca pana la 119 mii de euro pentru locuintele noi si consolidate. De asemenea, pot fi accesați până la 66.500 euro, pentru alte tipuri de locuințe. Prima Casă este cel mai vechi program derulat de Guvernul Romaniei, fiind lansat in mai 2009. In cei aproape 11 ani, zeci de mii de romani si-au putut cumpara o casa, cu avans mic si cu garantarea de catre stat a 80 la suta  din valoarea creditului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 + = 75