CUM SPĂLĂM RUFELE CORECT, ÎN FUNCȚIE DE MATERIAL

0
420

O igienă adecvată nu este esențială doar pentru casă, ci este fundamentală și în cazul articolelor vestimentare.Din acest motiv, există câteva reguli de respectat pentru o spălare perfectă. Acestea sunt mici trucuri și sfaturi utile de urmat, pentru a evita acele mici sau mari greșeli făcute, adesea, din grabă sau lipsă de experiență și care îți pot deteriora hainele preferate.

Cum speli rufele în mașina de spălat

Înainte de a pune rufele în mașina de spălat, există o serie de operațiuni preliminare pe care trebuie să le faci, pentru a-ți proteja hainele:

  • asigură-te că buzunarele sunt goale;
  • verifică toate cusăturile și nasturii înainte de spălare–trebuie să fie ferme și bine cusute;
  • închide fermoarele și nasturii și întoarce hainele pe dos;
  • dacă există pete pe haine, tratează-le, în prealabil, înainte de a fi introduse în mașina de spălat.

Separă rufele

-În ceea ce privește culoarea, le poți împărți în trei categorii: albe, colorate și închise la culoare , predominant negre.

-În funcție de material, acestea pot fi delicate -mătase, pânză, lână (pulovere) sau bumbac.

-Separarea se poate face și în funcție de cât de murdare sunt hainele care trebuie spălate; poți separa, de asemenea, articolele mai puțin murdare, (prosoape, cearșafuri și lenjerii de corp) de articolele murdare (blugi, pulovere sau haine de lucru).

-Verifică eticheta și alege temperatura potrivită.

Alegerea temperaturii de spălare

– spălare la rece: ideală pentru hainele din lână și pentru toate țesăturile care se pot deteriora;

– spălare la 30° C: este ideală pentru spălări rapide, pentru articole de îmbrăcăminte ușor murdare și pentru cele delicate sau sintetice;

– spălare la 40°C: este indicată pentru culori deschise și haine de lucru care nu sunt deosebit de murdare și care sunt fabricate dintr-un material rezistent;

– spălare la 60°C: este indicată în cazul hainelor mai murdare dar și pentru cearșafuri sau prosoape de bucătărie;

– spălare la 90°C: este o spălare care se recomandă mai rar, deoarece, pe lângă faptul că nu este foarte ecologică, ar putea strica țesătura; totuși, anumite haine albe și rezistente din bumbac pot fi spălate la temperaturi mai mari de 80°C.

Lenjeria intimă

– Lenjeria intimă nu trebuie să intre în contact cu restul articolelor de îmbrăcăminte, ci necesită, întotdeauna, o spălare separată.

-Articolele delicate, în special, cele din dantelă, ar trebui introduse într-un săculeț pentru lenjerie

-La fel și în cazul sutienelor fiindcă sârmele de susținere și sistemul de închidere pot fi dăunătoare celorlalte haine dar și mașinii de spălat.

Detergentul de rufe

– nu exagera cu detergentul–pentru un rezultat perfect, respectă cantitatea recomandată de producător;

– fie că folosești detergent lichid sau praf, folosește-l, întotdeauna pe cel potrivit categoriei de haine (albe sau colorate);

– în cazul în care detergentul provoacă iritații sau alergii, poți opta pentru produsele naturale sau detergenții ecologici;

– pentru a scoate petele încăpățânate de pe țesături, aplică un produs special pentru îndepărtarea acestora direct pe zona afectată și lasă-l să acționeze timp de câteva minute.

Balsamul de rufe

– balsamul de rufe protejează calitatea textilelor, le oferă un miros plăcut, le face moi la atingere, le încetinește procesul de uzură și are efect antistatic;

– nu îl folosi în exces, deoarece poate usca sau irita pielea;

– nu este recomandat pentru materialele din microfibră, care au proprietatea de a absorbi umezeala și de a izola termic (prosoape, halate, articole sportive).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

88 + = 93