ASTRAZENECA, VACCIN EFICIENT ȘI SIGUR

0
384

Vaccinul AstraZeneca, produs de compania anglo-suedeză, este unul eficient si sigur, asa că poate fi administrat în continuare în Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia Agenției Europene a Medicamentului, prezentată aseară, la Amsterdam. S-a menționat însă că, pe baza dovezilor existente, nu poate fi eliminată 100% o legătură între cazurile de formare a unor cheaguri de sânge și vaccin. Agenţia Europeană a Medicamentului a dat asigurari ca beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile. Forul va continua să studieze cazurile rare și grave  de tromboze apărute post-vaccinare la unele persoane. Prospectul vaccinului va fi actualizat, astfel ca un asemenea risc trebuie notat, de acum înainte.

Potrivit președintelui Comitetului de evaluare a riscurilor de farmacovigilență, evenimentele adverse semnalate sunt extrem de rare. La 5 milioane de doze administrate în Uniune, au fost raportate oficial 30 de asemenea reacții. Niciun deces nu a fost dovedit că ar avea legătură cu serul AstraZeneca, deși au existat suspiciuni în câteva țări. Până acum, 7 milioane de oameni au fost vaccinați în Uniunea Europeana cu vaccinul AstraZeneca și 11 milioane în Marea Britanie.

15 țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului Astrazeneca, în așteptarea verdictului Agenției Medicamentului. Au luat această decizie după apariția de efecte secundare grave, majoritatea cazuri de embolie. Începând de astăzi însă, mai multe țări europene, între care Italia, Franța și Germania, au anunțat că reiau, imunzările cu vaccinul AstraZeneca.

Țara noastră a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, deși au existat peste 30 de mii de români care au refuzat ulterior să se imunizeze cu acest ser, de teama  apariției reacțiilor adverse. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile române au hotărât însă, ca măsură de precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze. O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca a ajuns, astăzi, în România. Cele 43.000 de doze vor fi distribuite în centrele regionale din țară. În ultimele 24 de ore, aproape 52 de mii de români s-au vaccinat, cu unul din cele 3 vaccinuri disponibile, Pfizer Biontech, Moderna și AstraZeneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =