CERTIFICATUL VERDE DĂ LIBER CĂLĂTORIILOR

0
420
Sursa foto:s.iw.ro

Comisia Europeană a propus ieri crearea unui document care va înlesni deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene, în contextul pandemiei de COVID-19. Certificatul verde digital va fi valabil în toate țările UE,  va putea fi obținut gratuit de cei interesați să călătorească în interiorul Uniunii,  fie în format digital-pe telefon, fie pe hârtie. Prin intermediul documentului, deținătorul va putea demonstra că a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la un test relevant de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Certificatul verde digital va facilita libera circulație în UE, dar nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental comunitar. Astfel, chiar dacă va apărea acest certificat, vor putea călători în alte țări UE și cei nevaccinați. Pe lângă informații esențiale necesare, precum numele și data nașterii titularului, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/ test/ vindecare ori identificator unic, aceste certificate vor conține și un cod QR, care are scopul de a garanta securitatea și autenticitatea documentului.

De fapt, codul QR nu reprezintă altceva decât o semnătură digitală, specifică fiecărui emitent -spital, centru de testare, autoritate sanitară, care va putea fi verificată, prin intermediul unui website ce urmează să fie pus la punct de Comisia Europeana, în toate țările UE. Certificatul verde digital va fi emis de către autoritățile din fiecare țară UE.  La modul concret, atunci când va călători, un cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE, deținător al unui certificat verde digital, ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație.

Documentul digital va include doar un set limitat de informații, datele referitoare la starea de sănătate rămânând în custodia statului membru care a emis documentul. De asemenea, el nu poate fi reținut de autoritățile țărilor vizitate, pentru verificarea certificatului urmând a fi controlată doar valabilitatea lui și emitentul. Pentru ca adeverințele să fie gata, așa cum vor autoritățile europene, înainte de începutul verii, propunerea Comisiei Europene urmează să primească unda verde din partea șefilor de stat și de guvern, la summit-ul de săptămâna viitoare, și are nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 64 = 74