VARIANTA BRITANICĂ, TOT MAI PREZENTĂ

0
369

Varianta britanică a SARS-CoV-2  circulă deja în 62% din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde „întreg” teritoriul României în „viitorul apropiat”. O analiza a  Institutului Naţional de Sănătate Publică arata ca din 840 de secventieri finalizate, pana la data de 14 martie, 381 au fost confirmate cu  varianta britanica, doua cu cea sud-africana si alte doua cu varianta braziliana.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti  nu au menţionat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri, ceea ce inseamna peste 60 la suta. Totodată, au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu  varianta britanică, provenind din Bucureşti, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara,  Suceava, Vâlcea  si Vaslui.

Conform analizei, media vârstei a fost de 77 de ani.  Opt dintre cazurile decedate avuseseră condiţii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta, 71, respectiv 91 de ani, reprezintă prin ea însăşi un factor de risc pentru severitatea bolii. Niciunul dintre cazurile decedate nu fuseseră vaccinate anti-COVID-19.

Între timp, valul 3 al pandemiei, de care răspunzatoare ar putea fi si tulpina britanica, pune din nou presiune pe spitalele din Romania, unde sectiile de terapie intensiva sunt pline, numarul pacientilor depasind in ultimele zile 1200. Numărul cazurilor noi de covid este mai mare cu aproape 50 % față de începutul lunii trecute, iar în unele zile cifra s-a dublat. În doar o lună, numărul pacienților internați în spitalele care tratează pacienți cu Covid a crescut cu 15 %.

Autoritatile le recomanda romanilor sa respecte in continuare masurile de protectie sanitara, purtarea mastii in toate spatiile publice, igiena riguroasa a mainilor, distantarea sociala si nu in ultimul rand vaccinarea anti-covid. De altfel, Romania va  continua vaccinarea cu AstraZeneca, chiar daca mai multe tari din Europa au suspendat deocamdata administrarea acestui ser populatiei.

Într-o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului au fost dezbătute cazurile de tulburări de coagulare a sângelui la persoane imunizate cu serul produs de compania AstraZeneca.

Potrivit CNCAV, până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare, care va avea loc joi, 18 martie, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de Covid și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =