VACCINAREA CU ASTRAZENECA VA CONTINUA ÎN ROMÂNIA

0
367

Chiar dacă vaccinarea cu Astrazeneca va continua în România, autoritățile au hotărât ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme in Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca. Este vorba de 4.257 de doze care nu se regăsesc la Buzău, ci doar în centre de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate  putin peste 77 de mii.

În ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană, pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România NU a primit doze din acest lot. Primele cazuri suspecte au apărut în Austria. La câteva zile după vaccinare o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple și a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.

În schimb, în Italia au apărut suspiciuni după folosirea serului AstraZeneca din alt lot: AVB 2856. Și acolo s-a suspendat imunizarea cu serul britanic după moartea a două persoane. Nu a fost însă stabilită până acum vreo legătură între vaccinare și decese. Doi români vaccinați în Suceava și Piatra Neamț au trecut acest lot pe adeverință de vaccinare. Procesul de vaccinare va continua, astfel că persoanele care au făcut deja prima doză cu vaccin AstraZeneca, indiferent din ce lot ar proveni, au asigurat rapelul.

200 de mii de români au primit până acum prima doză din serul AstraZeneca. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a declarat, că cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 50 = 56