FĂRĂ PENSIE ȘI SALARIU, ÎN ACELAȘI TIMP

0
397

Guvernul vrea să modifice legea astfel încât persoanele pensionate din sistemul public să nu mai poată fi angajate la stat decât dacă renunță la pensie. Un pensionar va putea, în schimb, să cumuleze pensia cu un salariu câştigat lucrând în mediul privat. Legislația a permis și, de ani buni, mulți români pensionați după un loc de muncă la stat s-au angajat tot la stat și au încasat și pensie, și salariu. Guvernul încearcă acum să oprească această practică. Proiectul de lege e aproape gata. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vrea să le permită bugetarilor să lucreze până la 70 de ani, dacă doresc, dar fără să primească și pensie. E o măsură care îi va încuraja pe tineri, dar sindicatele și analiștii economici, spun ca legea  ridică alte probleme.

De altfel, chiar în actualul guvern există demnitari care încasează și pensie. Din aceasta categorie mai fac parte si cadrele didactice,  care desi au calitatea de pensionari, multe dintre ele raman in sistem, încasând și salariu. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune, despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, că ar putea fi posibilă plata cu ora în învăţământ, în caz contrar urmând să existe problema introducerii în școala românească a și mai mult personal necalificat. Potrivit ministrului muncii, proiectul ar urma să intre în dezbaterea guvernului în maximum două săptămâni.

Cabinetul Cîțu analizează acum fiecare aspect al proiectului, pentru a nu avea soarta unor tentative similare ale guvernelor anterioare. În 2009, cel condus de Emil Boc a adoptat un proiect declarat neconstituțional pe motiv că îngrădește dreptul la muncă. Și actul normativ similar al guvernului Orban a fost blocat de CCR, de această dată din cauza unor vicii de procedură. În prezent, legea pensiilor prevede pensionarea bărbaţilor la vârsta de 65 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual, de la 61 de ani în prezent, la 63 de ani în 2030, pentru femei existând deja posibilitatea de a ramane în câmpul muncii până la 65 de ani, la fel ca bărbaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =