TINERII, MAI RESPONSABILI ÎN CĂUTAREA UNUI JOB

0
391

8 din 10 tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani,  consideră că absolvirea şcolii nu e de ajuns pentru a-şi găsi un loc de muncă. Datele reies dintr-un studiu realizat de o firma de consultantă, în perioada 25 ianuarie -1 februarie. Dacă înainte de criza COVID, mulţi dintre ei, după ce terminau şcoala, îşi găseau rapid un prim loc de muncă în special în domeniul HORECA, servicii, construcţii, retail, participau la stagii de pregătire în companii sau porneau pe calea antreprenoriatului, în prezent oportunităţile în marea lor majoritate au dispărut, iar opţiunile de angajare sunt extrem de putine.

Potrivit rezultatelor barometrului ,,Tinerii si locurile de muncă. Ce îşi doresc, unde vor să lucreze”,  aproape 80 la sută dintre respondenţi sunt în căutarea unui loc de muncă sigur, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi numai 16% mai sunt dispuşi să lucreze pe forme de colaborare, care să le permită opţiuni multiple. Întrebaţi în ce domeniu şi-ar dori să lucreze, mulţi dintre tineri au menţionat, printre altele, domeniile marketing, evenimente, vânzări, turism, IT sau  administraţie.

De asemenea, a crescut semnificativ dorinţa de a lucra în antreprenoriat şi în zona de social media – influencer/ blogger/vlogger, un fenomen care atrage tot mai mulţi tineri din România. Barometrul mai arată un lucru interesant. Faptul că tinerii sunt conştienţi de ce au nevoie pentru a lucra în domeniile respective. Cei mai mulţi dintre ei afirmă că, pentru a-şi schimba jobul, trebuie să aibă în primul rând cunoştinţele necesare şi să urmeze cursuri de specialitate. Interesant este şi faptul că tinerii se dovedesc a fi realişti în privinţa salariului pe care pot să îl primească, având în vedere nivelul de pregătire.

Cei mai mulţi dintre respondenţi, aproape 40 la suta se aşteaptă la un salariu între 2500 şi 3500 lei. 27,6% şi-ar dori un salariu între 3500-4500 lei şi numai 15,8% se aşteaptă la un salariu peste acest nivel. 17 % dintre respondenţi s-au declarat dispuşi să lucreze pe un nivel salarial minim, între 1500 şi 2500 lei. Ca o concluzie, tinerii din 2021 sunt mult mai pregătiţi pentru realitate decât în trecut. Sunt mai maturi, mai conştienţi de ceea ce reprezintă şi îşi doresc siguranţă şi perspectivă. O generaţie dispusă să se specializeze, să urmeze cursuri de pregătire, să se perfecţioneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =