O SIMPLĂ SALTEA PUTEA SALVA O VIAȚĂ

0
411

Tragedia de la Constanța, când o femeie s-a aruncat în gol de la etajul 6, după ce apartamentul său era cuprins de flăcări, a scos la iveală faptul că cele mai multe Inspectorate pentru Situații de Urgență din țară nu dispun de saltele gonflabile necesare pentru astfel de misiuni. Mai précis, doar 4 inspectorate din România au în dotare saltele pentru amortizarea căderilor de la înălțime. Astfel de saltele gonflabile sunt distribuite în România exclusiv de o firmă din Buzău.

În vara anului trecut, firma din Buzău a purtat negocieri cu Consiliul Județean Constanța, pentru dotarea ISU din județul de la malul mării, însă lucrurile au stagnat din cauza pandemiei. Firma Prosalv din Buzău a vândut saltele gonflabile către ISU Iași, inspectorat care a și comandat tipul de kit, cu remorcă și rampe de urcare. Același tipuri de kit-ri de salvare mai au ISU Timiș, Ialomița și Brăila, acestea fiind cumpărate de Consiliile Județene. Pe stoc mai este un singur astfel de kit, însă în două săptămâni pot fi aduse altele pe comandă.

Saltelele intrate în dotarea salvatorilor din România, prin intermediul distribuitorului din Buzău, pot fi umflate în aproximativ 5-6 minute, dacă terenul este curat și echipamentul este manipulat de pompieri pregătiți. Sunt însă cazuri când perimetrul trebuie curățat mai întâi de sârme, crengi, gard viu, copaci, iar degajarea suprafeței ar lua mai mult timp. O saltea prevăzută cu două motocompresoare de aer cântărește 600 de kilograme, are 8 x 6 metri amprentă la sol și 2,5 metri înălțime. Ea poate salva o persoană care cade și de la 60 de metri înălțime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =