CUANTUMUL AJUTORULUI DE DECES SCADE ÎN 2021

0
407

Un proiect de lege publicat recent de Ministerul Finanțelor arată că în acest an, cuantumul ajutorului de deces va scădea la 5.380 de lei, adică cu fix 49 de lei. Suma de 5.380 de lei este cea acordată în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii, sau în cazul decesului unui pensionar, scrie avocatnet.ro. Dacă vorbim de decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, în 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere (25 de lei), din moment ce actualmente suma este de 2.715 lei.

La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

Legea 263/2010 prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. În aceste cazuri, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. Membri de familie sunt considerați:

  • soțul;
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, din banii statului, în baza certificatului de deces (celelalte acte necesare sunt detaliate aici). Așadar, banii nu vin automat, ci trebuie ceruți. De principiu banii vin în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul solicitării. Ajutorul se cere la casele de pensii, însă cererea poate fi transmisă inclusiv online.

Cuantumul plătit este cel care se aplica efectiv la data decesului. De exemplu, pentru o persoană decedată pe 1 februarie 2021 se aplică încă actualul cuantum de 5.429 de lei. Însă, dacă decesul intervine după intrarea în vigoare a proiectului de lege amintit mai sus, se va aplica viitorul cuantum de 5.380 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 54