ANUL 2021 SE ANUNȚĂ CU O SERIE DE MODIFICĂRI ALE PROGRAMULUI RABLA CLASIC

0
397

Noutățile îi vor bucura atât pe cumpăratorii de mașini dar și pe dealerii  auto, care le vând. Cea mai importantă modificare se referă la renunțarea la obligativitatea ca persoanele care vor accesa programul, să aibă o mașină veche de casat. Asta înseamnă că oricine își dorește să primească prima de la stat accesibilă prin programul Rabla, poate beneficia de ea indiferent dacă deține sau nu o mașină veche. Proiectul publicat de Ministerul Mediului, și care este în dezbatere publică, prevede că începând cu 2021, atât persoanele fizice cât și cele juridice, inclusiv școlile, instituțiile publice sau organizațiile neguvernamentale,  pot ceda dreptul de a folosi o prima de casare.

Asta înseamnă că, din momentul în care măsurile prevăzute în noul ordin vor fi aprobate, transferul primelor de casare se va putea face între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Concret, dacă veți dori să achiziționați o mașină prin noul program Rabla, puteți accesa prima de casare chiar dacă nu dețineți o mașină veche. Acest lucru va fi posibil dacă găsiți chiar dumneavoastră pe cineva care să va cedeze prima de casare, sau dacă dealerul auto oferă această posibilitate. Conform proiectului, Ghidul de finanțare al Programului Rabla va include câteva modificări printre care și înlocuirea termenului de ,,proprietar” aferent persoanelor juridice, cu ,,solicitant”. În plus, întregul proces de acordare a primei de casare se dorește a fi simplificat prin eliminarea unor documente care în prezent sunt obligatorii.

Astfel, declarația pe propria răspundere autentificată la notar ar putea fi înlocuită cu o simpla mențiune inclusă în nota de înscriere ce va trebui semnată doar de beneficiar, fără a fi nevoie de autentificarea notarială. O altă modificare ce ar putea fi implementată este eliminarea certificatului de atestare fiscală necesar pentru persoanele juridice, atunci când mașina uzată nu este înregistrată la sediul social al acestuia. În cadrul programului Rabla Clasic, persoanele fizice, firmele și instituțiile de stat pot accesa o primă de casare de 6.500 de lei, în cazul mașinilor, sau de 3.500 de lei, pentru motociclete. Suplimentar, pentru autovehiculele mai prietenoase cu mediul, se poate obține și un ecobonus de 1.000 sau 2.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 64