CLOPOȚELUL A SUNAT DIN NOU ÎN ȘCOLI

0
360

Astăzi a sunat din nou clopoțelul în majoritatea șscolilor din țară, care, după mai bine de 3 luni de cursuri on-line, s-au deschis pentru semestrul al doilea.  Sunt totuși 150 de localități, unde rata de infectare depășește 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, iar aici cursurile vor continua în mediul on-line. În rest, se revine la clasă sau orele se vor face alternativ. Una dintre regulile pentru reluarea cursurilor față în față în pandemie este ca, atunci când un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

Părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat. Deși inițial,  ministrul Sănătății anunțase ca formularul trebuie completat din prima zi de școala, ulterior s-a decis ca documentul să fie completat doar atunci când va fi cazul.

Ministrul Educației și cel al Sănătății au decis că suspendarea orelor va fi impusă pentru 14 zile, dacă în clasele de gimnaziu și liceu vor fi doi elevi confirmați pozitiv, iar la grădiniță și clasele primare, regula se va aplica la depistarea unui singur caz. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

De asemenea, personalul din învățământ care aduce o adeverință de la medicul curant ori de medicina muncii pentru a face dovada unei afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat sau imunitate deficitară vor fi scutiți de la orele la clasă. Aceeași regulă se aplică și profesorilor vârstnici, iar aceștia vor fi nevoiți să își desfășoare activitatea în mediul on-line. Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.

Aceeasi obligație o au și elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar. Singurii exceptați sunt copiii din învățământul preșcolar. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat,  a declarat că este posibil ca numărul cazurilor de coronavirus să sporească după redeschiderea grădinițelor și școlilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =