MAI CUMPĂTAȚI ÎN ULTIMUL AN

0
390

Românii au devenit mai cumpătați în cheltuirea banilor, iar unii chiar au reușit să pună deoparte, în ultimul an.  Datele reies dintr-un sondaj IRSOP, realizat la sfârșitul lunii ianuarie. Dintre participanții la studiu, numai 31% spun că anul trecut au cheltuit ceva mai mult decât în alţi ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai puţin. În acest an, 41% cred că vor cheltui mai mult,  iar  38% la fel ca anul trecut.

Când vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atât cheltuielile necesare, cât şi cele făcute la întâmplare și după bunul plac, asta numai  după ce achităm obligaţiile curente. Înseamnă că atunci când cred că vor cheltui mai mult în viitor, ei presupun şi o posibilitate de scumpire a vieţii. Totodată, 55%  dintre respondenți cred că în 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se aşteaptă că vor fi cam la fel şi numai 10% au motive să creadă că vor fi mai mici.

Totuși, pe fondul crizei sanitare au fost și români care au reușit să pună bani deoparte. Astfel,  33% spun că anul trecut au reuşit să economisească bani, iar în anul curent aproape jumătate din români -46% spun că au intenţia să facă acest lucru. În ceea ce privește bunăstarea, mai mult de două treimi cred că aceasta  se duce în jos, iar 21% se aşteaptă la un nivel de viaţă cel mult stabil. Cheltuielile pe care oamenii le fac azi ţin cont de ce va fi mâine. Dacă anticipaţiile despre preţuri, venituri şi bunăstare sunt pesimiste oamenii se gândesc mai puțin să investească, reduc cheltuielile la toate nivelurile de preţ şi încearcă să economisească mai mult.

Vestea e că în timp ce pericolul de inflaţie scade, economia în ansamblu începe să sufere din lipsă de cerere. Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 810 persoane în perioada 18-28 ianuarie 2021. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din România, iar marja de eroare  este ±3,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 19 = 24