PROIECT DE ORDIN: SE IA ÎN CALCUL ELIMINAREA POSIBILITĂȚII DE CUMULARE A PENSIEI CU VENITURILE DE LA STAT

0
548
Sursa foto:businessinsurance.com

Ministerul Muncii dorește să emită un act normativ ce va da posibilitatea lucrătorilor la stat de a se pensiona opțional la 70 de ani. Aceasta ar fi o alternativă la cumulul salariului din sistemul bugetar cu pensia. Mai exact, lucrătorii la stat nu vor mai avea posibilitatea de a se pensiona la termen și, ulterior, de a se angaja tot în sistemul bugetar, cumulând veniturile. Aceștia vor trebui să decidă dacă ies la pensie sau rămân angajați până la 70 de ani.

Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, procesul de evaluare a pensiilor în vederea recalculării ar fi trebuit să înceapă din 2019, odată cu apariția noii legi a pensiilor, respectiv Legea 127/2019. Mai exact, noua lege a pensiilor stabilește că “procedura de evaluare se stabilește prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi”, scrie avocatnet.ro. Perioada de evaluare a pensiilor ar urma să dureze un an și jumătate.

În tot acest timp, se vor evalua cele cinci milioane de dosare de pensii existente. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins aproximativ un milion de dosare. Proiectul de ordin ce conține procedura de evaluare a pensiilor (etapa premergătoare recalculării acestora) nu se aplică acum. Acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 82 = 84