LEBEDE MIGRATOARE, LA IERNAT LÂNGĂ ORAȘ

0
984

În toiul iernii, o baltă de lângă municipiul Buzău este la fel de populată cu vietăți ca în timpul verii. Pe ochiul de apă de la marginea comunei Vadu Pașii, au format o colonie câteva zeci de lebede, care vieţuiesc aici de mulți ani. În această perioadă, frumoasele păsări acvatice își părăsesc habitatul și deseori ajung pe lacurile din parcurile Buzăului, spre încântarea celor ieșiți la promenadă. În Parcul Marghiloman din Buzău, două lebede albe care sălășluiesc de ceva vreme pe heleșteu atrag imediat privirile trecătorilor.

Câțiva buzoieni și-au format un obicei de a merge zilnic cu copiii, în Parcul Marghiloman, pentru a admira lebedele care s-au refugiat aici. Şi nu vin cu mâna goală. Lebedele ar fi trebuit să migreze încă din toamnă spre sudul continentului, însă rămân pe lacurile din zonă și înfruntă uneori nopți foarte geroase. Pentru unii este un mister cum supraviețuiesc aceste păsări la temperaturi scăzute.

Specialiștii spun că lebedele din parcurile Buzăului provin dintr-o colonie care și-a fixat habitatul pe balta de la marginea comunei Vadu Pașii. În urmă cu aproape zece ani, stolul de lebede s-a oprit din călătoria spre sudul cald al continentului și nu a mai plecat. Păsările acvatice au găsit hrană și temperaturi ridicate în apa acumulată la marginea localității Vadu Pașii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =