5 CONDIMENTE CARE TE AJUTĂ SĂ ÎȚI CREȘTI IMUNITATEA

0
434

În loc să iei pastile, să bei ceaiuri sau să te străduieșți să ții regim, condimentează-ti mâncarea ca să crești rezistența organismului pentru sezonul rece. Îți poți lua doza de imunitate din câteva condimente presărate în felurile de mâncare pe care le pregătești. Ai libertatea să le combini și să le adaugi după gustul personal. Iată  cum trebuie să arate farmacia ta condimentată pentru acest sezon:

Turmeric

Acest condiment galben auriu, adorat în bucătăria indiană, este recunoscut pentru puterea de a lupta cu infecțiile de peste 4 mii de ani. Proprietățile lui anti-inflamatorii vin din substanța principala pe care o conține – curcumin – un antioxidant puternic. Folosește turmeric în felurile cu orez, în quinoa, peste sau pui rotisat.

Ghimbirul

Ghimbirul este folosit ca medicament în medicina tradițională asiatică, indiană și arabă din antichitate. Pe lângă aromă pregnantă pe care o aduce în mâncăruri, ghimbirul este un remediu pentru problemele digestive, grețuri, rău de mașînă și e de mare ajutor în tratarea rapidă a simptomelor de răceală și gripă. În cazul în care ai răcit deja te va ajută să scapi de frisoane și nasul înfundat. Folosește-l că să pregătești un ceai fierbinte și condimentat. În varianta transformată în pudra îl poți presară în mâncărurile favorite.

Scortisoara

Și această mirodenie are o istorie lungă în tratarea anumitor afecțiuni. Este indicată în curele pentru creșterea imunității datorită efectului sau antimicrobian. Poți adauga scorțișoară în multe prăjituri, dar și peste fructe proaspete, mere coapte, în cerealele de la micul dejun, în cafea sau ceai.

Anason stelat

Arată minunat și are o aromă specială. Secretul acestui condiment parfumat stă în acidul shikimic, un compus care se extrage din anason și care este unul din componentele pricipale ale unui antiviral folosit la scară largă în toată lumea: Tamiflu. În combinație cu quercitina, acest acid ajută sistemul imunitar. Adaugă anason stelat în ceaiuri și în feluri cu orez.

Semințele de fenicul

Pe cât sunt de mici pe atât sunt de puternice. Semințele de fenicul aromatizează plăcut mâncărurile și aduc un adaos de magneziu, fier, calciu, potasiu și alte minerale. Pe lângă acestea, semințele de fenicul sunt bogate în antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatorii. Nu trebuie folosite în cantități mari, pentru că au aromă puternică. Le poți adaugă în feluri cu peste sau legume și în combinație cu brânzeturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + = 11