SALARIUL MINIM, MAJORAT CU … 40 DE LEI

0
374

Salariul minim crește din această lună cu 3 procente, ceea ce înseamnă că va fi de 2.300 de lei brut. În mână însă, angajații vor primi 40 de lei în plus. Măsura a fost adoptată în ședința de guvern de ieri. Conform actului normativ, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră pentru un program complet de lucru. Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

De majorare vor beneficia aproximativ 1, 4 milioane  de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi. Decizia vine într-o perioadă cu multe nemulțumiri. Angajații de la stat sunt supărați că salariile lor au fost înghețate la nivelul lunii decembrie a anului trecut. Nu se știe nici ce se va întâmpla cu pensiile.

Curtea Constituțională a dat ieri dreptate Guvernului care, printr-o contestație, a încercat să blocheze majorarea cu 40% a punctului de pensie. Motivul invocat de CCR este că ultima lege nu a fost completă și solicită Parlamentului să ia o decizie în privința creșterilor abia în momentul în care va hotărî să reexamineze Legea Pensiilor. Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, majorarea cu 40% ar presupune un efort bugetar de 138 de miliarde de lei, lucru aproape imposibil de susținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 + = 26