SALARII ȘI ALTE BENEFICII PENTRU ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA

0
420

Pe lângă venitul salarial, angajații din România pot primi beneficii extrasalariale sub forma unor bilete de valoare, fie că acestea vin sub forma unor tichete de masă, cadou, de creşă sau culturale, sau sunt vouchere de vacanţă. Începând cu acest an, tichetele cadou pe care le primesc salariaţii din alte părţi decât de la angajator, cum ar fi pentru participarea la sondaje, studii de piaţă, campanii de marketing, vor fi taxate doar cu impozitul pe venit de 10%, nu şi contribuţii sociale la pensii şi sănătate.

Tichetul de masă oferit de angajatori salariaţilor săi exclusiv pentru achiziţia de alimente a trecut prin două majorări anul trecut, ajungând la valoarea maximă de 20,01 lei. Asta nu  înseamnă că salariaţii  nu pot primi şi tichete de masă cu valori mai mici. Prima creştere şi cea mai importantă s-a produs în aprilie 2020, când valoarea a urcat de la 15,18 lei la 20 lei. Cea de-a doua majorare  de doar 1 ban a venit in luna  octombrie.

Și valoarea tichetelor culturale acordate salariaţilor a fost majorată în aprilie 2020, pentru prima dată de la apariţia lor. Astfel, tichetele acordate lunar au crescut de la 150 lei la 160 lei, iar valoarea celor acordate ocazional s-a majorat de la 300 lei la 320 lei/eveniment. Salariaţii care nu beneficază de concediu pentru creşterea copilului pot primi în continuare tichete de creșă, a căror valoare a  crescut în aprilie anul trecut de la 460 lei la 470 lei.
Tichetele pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți.

Voucherelor de vacanţă li se aplică noi reguli. În privinţa voucherele de vacanţă există o diferenţiere clară între cele acordate salariaţilor din sistemul public şi cele oferite de angajatorii privaţi. ,Mai nou, voucherele de vacanță acordate salariaților din mediul privat nu sunt supuse impozitului pe venit şi plăţii contribuţiilor sociale pentru pensii şi sănătate, dacă se oferă în limita cuantumului unui câştig salarial mediu brut.
Pe de altă parte, tichetele de vacanță acordate bugetarilor au rămas la aceeaşi valoare de 1.450 lei per salariat. La finalul lui 2020, Guvernul a prelungit prin ordonanța de urgență valabilitatea voucherelor emise în 2019 şi 2020 până la finalul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =