CARE SUNT CONDIȚIILE ÎN CARE SE POATE CUMPĂRA O CASĂ CU TVA DE 5%?

0
450

De la începutul acestui an ar fi trebuit să se aplice reguli noi pentru achiziţia unei locuinţe cu o cotă redusă de taxă pe valoarea adaugată (TVA), respectiv de 5%, scrie avocatnet.ro. Cota de TVA de 5% poate fi aplicată indiferent de numărul de locuinţe cumpărate de o persoană fizică. Anterior lui 2019, cota redusă de TVA se aplica o singură dată. Totuși, în ultima zi a anului trecut a fost publicată o ordonanță care amână aplicarea acestor noi reguli privind taxarea livrării de locuințe până la începutul anului 2022. Iată în ce situații se aplică TVA-ul redus în acest an la cumpărarea unui spațiu de locuit.

Anul acesta se aplică regulile existente deja privind TVA-ul redus, de 5%, la locuințe. Este vorba despre aplicarea unei cote de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe cu valoarea de 450.000 de lei (peste 90.000 de euro), exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

O altă condiție pentru aplicarea TVA-ului redus este dimensiunea locuințelor ce urmează să fie cumpărate. Mai exact, se aplică TVA de 5% la locuințe dacă, pe lângă prețul amintit anterior, ele au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești.

Totodată, regimul redus de TVA se aplică locuinţelor cumpărate de orice persoană fizică, fără condiţionări legate de starea civilă, aşa cum era stabilit înainte de 2019.

În 2019, pentru a beneficia de cota de TVA de 5%, terenul pe care era construită locuinţa nu trebuia să aibă o suprafaţă totală mai mare de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a casei. Acum, această condiţionare nu mai există.

Această cotă redusă de TVA se va aplica și tranzacțiilor demarate înainte de intrarea în vigoare a noii legi, însă cu privire la care livrarea are loc abia ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 + = 61