PRODUCĂTORII AGRICOLI CARE COMERCIALIZEAZĂ PRODUSELE PRIMARE VOR PUTEA CERE DE LA STAT PÂNĂ LA 20.000 DE EURO, PE AN

0
456

Potrivit Legii nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali vor putea cere până la 20.000 de euro anual ca primă de de comercializare.

Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

De aceste prevederi beneficiază persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • a) dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  • b) posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
  • c) comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
  • d) fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma. De asemena, legea prevede că prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcție de opțiunea beneficiarului aceasta poate fi plătită prin mandat poștal sau virament în contul curent al beneficiarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 49