DE ASTĂZI, VACCINAREA VA FI ÎNCEPUTĂ ÎN 90 % DIN CELE 370 DE CENTRE DESTINATE PERSONALULUI MEDICAL

0
344

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de astăzi, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic. El a mai adăugat că din a doua jumătate a lunii ianuarie ar urma să înceapă și vaccinarea destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.

,,Începând cu prioritizarea persoanelor care sunt în momentul de faţă internate în căminele de îngrijire şi în centrele rezidenţiale şi medico-sociale. Sunt nişte zone extrem de vulnerabilw, întrucât sunt prezente persoane vârstnice, persoane cu multe boli cronice şi riscul de transmitere de la o persoană la alta este foarte crescut. În România sunt circa 1.880 de centre medico-sociale şi rezidenţiale, iar numărul persoanelor din aceste centre este estimat la circa 40.000, 30, aproape 40.000 de persoane. Diferenţa dintre noi şi celelalte ţări este tocmai aceasta că nu avem un număr foarte mare de persoane instituţionalizate, de persoane care sunt în aceste centre medico-sociale. Deci din acest punct de vedere eu cred că într-o perioadă scurtă de timp vom reuşi cu echipe mobile de vaccinare să asigurăm vaccinarea acestor persoane”, a menţionat, potrivitAgerpres, col dr Valeriu Gheorghiţă.

El a arătat că este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat şi mai mult ritmul vaccinărilor, care va depinde însă şi de cantitatea de doze care vor fi disponibile. ,,Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior bineînţeles pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Col dr Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că în prima săptămână din ianuarie este aşteptată şi autorizarea vaccinului produs de compania Moderna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + = 28