SALARIUL MINIM PE ECONOMIE CREȘTE DE LA 1 IANUARIE

0
439

Salariul minim pe economie va creşte anul viitor. Anunţul a fost făcut aseară de premierul Florin Cîțu după o discuţie cu sindicatele şi patronatele.
Majorarea va fi însă una modestă, de doar 3 procente, ceea ce înseamnă un plus de 40 de lei net.
Soluția găsită de Guvern nu îi mulțumește nici pentru reprezentanţii angajaţilor, nici pentru cei ai patronilor. Pe de o parte, sindicaliştii au cerut o creştere netă de aproape 100 de lei, iar de cealaltă parte, patronatele au solicitat îngheţarea salariului minim la nivelul actual, de 2 230 de lei. Decizia finală, aşteptată de peste 1 milion de români care au salariul minim pe economie, va fi luată de guvern în ședința de săptămâna această.Guvernul vrea, de asemenea, să crească alocaţiile pentru copii cu 10% de la 1 ianuarie, iar din august să fie majorate cu alte 10 procente. Executivul ia în calcul şi o majorare a pensiilor, însă una de doar 8 procente, în loc de 40%, cât prevede legea actuală.
Guvernul pregăteşte prelungirea unor măsuri de sprijin pentru afacerile din domeniul HORECA, dar şi pentru cei aflaţi în şomaj tehnic ori cu program redus de muncă. În plus, anul viitor vor fi acordate vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei. Executivul ar putea decide să îngheţe si punctul de amendă la nivelul de acum, de 145 de lei.
Primul ministru Florin Cîțu a mai declarat ca salariile bugetarilor nu vor fi taiate, dar nici nu vor avea parte de cresteri , pana cand nu se va face o analiza asupra salarizarii.
Bugetul pentru 2021 este însă departe de a fi finalizat, e nevoie şi de aprobarea Parlamentului, care ar putea veni abia la jumătatea lunii ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

29 + = 39