ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ CERE PARLAMENTULUI AMÂNAREA CU 6 LUNI A LIBERALIZĂRII PIEȚEI ENERGIEI

0
469

Preţul energiei pentru populaţie va creşte cu valori cuprinse între 13% şi 26% de la 1 ianuarie 2021, când piaţa va fi complet liberalizată. Reprezentanții  Asociaţiei Energia Inteligentă spun că lucrurile ar fi trebuit sa stea tocmai invers, în sensul scăderii preturilor, și au cerut  Parlamentului să amâne cu şase luni liberalizarea. De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.Potrivit calculelor, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

În opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 68 = 74