ROMÂNII SUSPECTAȚI DE ALERGII VOR BENEFICIA DE TESTE GRATUITE

0
499

Un proiect care a primit recent, votul decisiv al deputaților, prevede că pe viitor, persoanele ce suspectează că au alergii și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni vor avea o serie de beneficii, inclusiv posibilitatea de a face analize și teste în mod gratuit. Decontarea analizelor se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri, ce vor fi emise la cel mult șase luni după ce inițiativa devine lege. Proiectul de lege trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Documentul mai stabilește că minorii care prezintă risc de șoc anafilactic vor primi, anual și în mod gratuit, o doză de adrenalină pentru autoinjectare. Dozele vor fi eliberate, în baza unui document medical de la medicul alergolog, la începutul fiecărui an. Măsurile conținute de proiect se vor aplica pentru următoarele boli și afecțiuni alergice: astm bronșic; rinită alergică; alergie alimentară; rinoconjunctivita alergică; dermatită alergică și anafilaxie, scrie avocatnet.ro. Proiectul stabilește că măsurile conținute sunt destinate persoanelor ce suferă de alergii, pentru sprijinirea acestora și integrarea lor în societate, fără discriminare, în raport cu:

  • creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare (care asigură sau nu servicii de masă);
  • universitățile de stat sau particulare, care asigură servicii de masă în cantine studențești;
  • spitalele de stat sau private;
  • cabinetele medicale, inclusiv cele stomatologice, de stat sau private;
  • pensiunile sau hotelurile (de stat ori private) care organizează tabere pentru copii.

Instituțiile respective vor fi obligate să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare, în caz contrar, ele urmând să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 20.000 lei. Pe de altă parte, măsurile nu se vor aplica persoanelor diagnosticate sau suspectate ca având intoleranțe alimentare sau boală celiacă (intoleranța permanentă la gluten).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =